Een affiliate netwerk is een bedrijf dat als tussenpersoon fungeert tussen verkoper en affiliate. Bedrijven kunnen met een affiliate netwerk een samenwerking aangaan om hun producten of diensten hier aan te laten bieden.

Het affiliate netwerk zal deze producten vervolgens op hun website promoten voor affiliate marketeers. Deze affiliates kunnen de producten en diensten vervolgens op hun website aanbieden door middel van een zogeheten affiliate link.

Deze link wordt door het affiliate netwerk uniek gemaakt en omgevormd naar de unieke klantnummers van de affiliates die bij hen zijn aangesloten.

Als er door een affiliate een verkoop wordt gerealiseerd zal dit door het affiliate netwerk worden gemeten en verwerkt. De commissies die affiliates op de producten ontvangen worden vervolgens aan hun persoonlijke account toegevoegd.

De aanbieders van de producten en diensten zullen daarnaast ook hun verdiende inkomsten ontvangen. Dit driehoeksmodel vormt in principe de basis van affiliate marketing.

Het affiliate netwerk verleend aan de ene kant dus een dienst aan bedrijven die hun producten willen laten adverteren. En aan de andere kant verleend het affiliate netwerk een dienst aan de affiliate marketeers waaraan zij affiliate links beschikbaar stellen.

Door het affiliate netwerk als tussenpersoon hoeven de affiliates en verkopers in principe niet met elkaar in contact te komen. Alle zaken omtrent de verkoop, uitbetalingen, en het verrekenen van commissies worden door de affiliate netwerken afgehandeld.

De affiliate netwerken zijn zelf winstgevend omdat ze een klein percentage van de inkomsten via hun netwerk claimen.

Voorbeelden van affiliate netwerken

Hieronder staan drie affiliate netwerken waar het grootste deel van alle Nederlandse affiliate marketeers bij aangesloten is:

Omdat dit de grootste drie netwerken zijn kun je hier als affiliate marketeer ook de meeste producten en diensten vinden om via je website te promoten.