Wat is WordPress?

Wat is WordPress en hoe word je er succesvol mee?

Wat is WordPress?

Wat is WordPress precies?

WordPress is een gratis, open source content management systeem (CMS) waarmee je een eigen website kunt maken en publiceren. Het werd in 2003 gecreëerd door Matt Mullenweg en Mike Little.

WordPress is sindsdien uitgegroeid tot het meest populaire content management systeem dat vandaag op het web wordt gebruikt.

Het is sinds de release honderden miljoenen keren gedownload en gebruikt. Reden genoeg om er gebruik van te maken.

Maar hoe boek je er succes mee? In dit artikel vind je een aantal handige tips!

WordPress

Inhoudsopgave

WordPress is geschikt voor vrijwel elk bedrijf of website

Een van de grootste pluspunten van het gebruik van WordPress is dat het kan worden aangepast voor bijna elk type bedrijf, organisatie of website.

Het is gemakkelijk te gebruiken en biedt vele functies. Bovendien is de standaard versie helemaal gratis

Ideaal als jij wilt beginnen met het opstarten van een online business

Heel eenvoudig zelf aan te passen met plugins

Een ander groot voordeel van WordPress is dat het zeer eenvoudig aan te passen is. Je kunt het uiterlijk van een site volledig veranderen door thema’s en plugins toe te voegen of te verwijderen.

Bovendien zijn er honderden thema’s en plugins online beschikbaar en kun je zelfs een eigen thema maken als je dat wilt. Daarnaast is het een fluitje van een cent om nieuwe inhoud toe te voegen, die je vervolgens zelf kunt beheren.

WordPress heeft een gebruiksvriendelijke drag-and-drop interface en het is zeer eenvoudig te installeren. Ben je niet technisch onderlegd? Huur dan iemand in om je te helpen bij het opzetten van jouw website.

WordPress cursussen

Doordat WordPress zo razend populair is en het niet voor iedereen zo eenvoudig is om het te installeren en te gebruiken zijn er ook WordPress cursussen ontwikkeld.

In zo een cursus zal van A tot Z alles op een heldere manier worden uitgelegd zodat WordPress voor jou geen geheimen meer heeft.

Leer een WordPress website maken met deze 1-op-1 training!

WordPress en zoekmachine optimalisatie

Een groot voordeel van WordPress is dat je plugins kunt installeren met een ingebouwde zoekmachine optimalisatie (SEO) functie.

Dit betekent dat als je de juiste zoekwoorden gebruikt bij het maken van de inhoud, deze hoog zal scoren in Google. Dit maakt het gemakkelijker voor bezoekers om jouw website te vinden.

Wat is WordPress?

Blogs schrijven met WordPress

WordPress heeft ook een ingebouwde blogging tool. Ook dit is een reden om het te gaan gebruiken. Dit onderdeel maakt het namelijk heel eenvoudig om blogs te schrijven die gemakkelijk te lezen zijn.

Bovendien is het een fluitje van een cent om het uiterlijk van jouw WordPress website aan te passen, bijvoorbeeld door het toevoegen van widgets.

Met WordPress kun je allerlei soorten blogs maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zakelijke blogs
  • Nieuws blogs
  • Persoonlijke blogs
  • Fotografie blogs
  • Muziek blogs
  • Video blogs
  • Reis blogs
  • Mode blogs

Tips om succes te boeken met WordPress

WordPress is gemakkelijk te gebruiken en wordt geleverd met honderden thema’s, plug-ins en andere hulpmiddelen om jou te helpen een site snel op te zetten en te laten werken.

Het is een geweldige manier om een professionele website te bouwen zonder dat je een webdesigner of programmeur hoeft in te huren.

Bij deze enkele handige tips om succes te boeken met WordPress:

  1. Je kunt gratis een WordPress site beginnen, zodat je geen geld hoeft uit te geven.

  2. Wanneer je meer functies aan de site wilt toevoegen, is het mogelijk om extra plug-ins te kopen om jouw website te verbeteren.

  3. Wanneer je nieuwe pagina’s aan de site wilt toevoegen, kun je dit doen met behulp van het WordPress administratie paneel.

  4. Wil je het uiterlijk van de site veranderen? Gebruik dan het WordPress administratie paneel. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van nieuwe widgets aan de site.

  5. Je kunt afbeeldingen uploaden naar jouw site met behulp van het WordPress administratie paneel. Er zijn vele afbeeldingsformaten beschikbaar.

  6. Het is mogelijk om audio en video bestanden aan de site toe te voegen met behulp van de WordPress media bibliotheek.

  7. Maak een PayPal account aan om online betalingen te accepteren.

  8. Maak een Facebook, Twitter, YouTube en/of Instagram pagina aan en deel een link op WordPress. Deel informatie over jouw website op deze populaire social media netwerken.

Hoe installeer en optimaliseer je WordPress?


Dagelijks gebruiken zowel bedrijven als particulieren WordPress als CMS. Het is namelijk een eenvoudig systeem om een website mee te beheren.

Je kunt er zowel professionele websites als hobby pagina’s mee creëren. Bovendien zijn er tientallen websites en plug-ins beschikbaar om de site een unieke uitstraling te geven. Hoe installeer je WordPress?

WordPress voor elke ondernemer

Vrijwel elk bedrijf heeft een eigen website. Ook voor (kleine) ondernemers is het de ideale manier om zich aan de buitenwereld te presenteren.

Potentiële klanten zien op een professionele en overzichtelijke website meteen wat je in huis hebt. Om een website op te richten en te beheren heb je een Content Management Systeem nodig. Je hebt daarbij de keuze uit verschillende varianten, waaronder Drupal, Joomla en WordPress.

Verreweg het grootste deel van de websitebeheerders maakt gebruik van het laatste CMS. Je kunt het namelijk vrij eenvoudig installeren op twee manieren, namelijk op automatische wijze en via FTP.

WordPress installeren

Automatisch WordPress installeren


Wanneer je over weinig technische kennis beschikt kun je het beste automatisch WordPress installeren. Dit is namelijk een eenvoudig proces dat in enkele stappen verloopt. 

Ten eerste dien je hosting en een server te regelen. Dit is namelijk de basis waarop je site draait. Hosting via WordPress.com is gratis, maar je hebt dan wel een site dat eindigt op ‘wordpress.com’.  

Een andere optie is WordPress downloaden via WordPress.org.  Voor deze optie heb je hosting nodig en deze moet je betalen, maar daar staat tegenover dat je site URL eindigt op ‘.nl’. En dat je veel meer mogelijkheden hebt omdat de site in eigen beheer is.

DirectAdmin

Na het regelen van de hosting installeer je de WordPress site via het zogeheten ‘Direct Admin’ controle paneel. Als alles goed is heb je de gegevens om in te loggen al ontvangen van je hosting. Vervolgens kun je in dit controlepaneel de website URL bepalen.

Vervolgens dien je het hoofdmenu te bezoeken. Hier vind je aan de onderzijde de opties ‘Advanced Features’ en ‘Installatron Applications Installer’.  Het selecteren van deze knoppen is een belangrijke stap.

Na het installeren zie je namelijk de tekst ‘install this application’ verschijnen. Nu kun je vervolgens de URL, gebruikersnaam en het wachtwoord van je WordPress site bepalen.

Razendsnelle WordPress installatie

Na het invullen van de gegevens wordt WordPress in slechts enkele minuten geïnstalleerd. Op sommige snelle servers verschijnt het programma al binnen een halve minuut in beeld. 

WordPress inloggen

Na de installatie ontvang je een mail met de inloggegevens en het beheergedeelte van de WordPress site, die doorgaans eindigt op /wp-admin.

Doordat iedere WordPress website na de installatie dezelfde inlog URL heeft is het aan te raden om deze te veranderen om kwaadwillenden buiten de deur te houden.

De inlog URL kun je wijzigen in het .htaccess bestand, maar eenvoudiger is om hier een plug-in voor te installeren.

WordPress handmatig installeren

Wellicht heb je aardig wat verstand van ICT. In dat geval zou je WordPress ook handmatig kunnen installeren. Dit vindt plaats via de zogeheten FTP. Daarvoor is het essentieel om een FTP programma zoals FileZilla te downloaden.

Ook dien je belangrijke bestanden van je WordPress site te downloaden. Zorg ervoor dat deze op je computer worden opgeslagen. Vervolgens  dien je de WordPress bestanden in de map ‘public_html’ te plaatsen.

Surf daarna naar ‘je websiteadres/install.php’.  Vul tenslotte je database gegevens in en klik op ‘installeer’.

Leer een WordPress website maken met deze 1-op-1 training!

WordPress een laagdrempelig CMS

WordPress is een laagdrempelig Content Management Systeem dat voor iedereen toegankelijk is. In principe heb je er namelijk helemaal geen technische kennis voor nodig.

Het is dan ook geen verrassing dat dit CMS ontzettend populair is. Een beetje interesse in het systeem en een flinke dosis passie is genoeg om je website een vliegende start te geven. Je zult ontdekken dat je met WordPress ontzettend veel kunt doen.

Met dit eenvoudig te beheren CMS kun je jouw website geheel naar smaak aanpassen. Probeer bijvoorbeeld eens een middagje te experimenteren met allerlei thema’s, kleuren en stijlen.

Kies het perfecte thema voor je WordPress website

Een van de pluspunten van WordPress is dat je de keuze hebt uit verschillende thema’s. Dit onderdeel is eenvoudig te vinden in het beheersysteem.

Klik op het onderdeel ‘thema’s’ om verschillende stijlen in beeld te zien verschijnen. Het is zelfs mogelijk om te filteren op ‘kleur’ en ‘trefwoord’ om de zoektocht naar het perfecte thema nog meer te vereenvoudigen.

Heb je eenmaal een passend thema voor je website gevonden? Het enige wat je hoeft te doen is op ‘installeren’ te klikken.

Hou er wel rekening mee dat sommige thema’s geld kosten. Deze zien er vaak net even iets professioneler uit dan de gratis thema’s. Maar ook met de gratis WordPress thema’s kun je gelukkig een prima website maken.

Aan de slag met Elementor

Als je op een eenvoudige manier wilt beginnen met WordPress dan is het installeren van Elementor een uitstekende keuze.

Met deze drag & drop-editor kun je elementen slepen naar de plaats waar je ze wilt hebben zodat je binnen enkele minuten een site hebt die er gelikt uitziet.

Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema is een template die je kunt installeren waardoor jouw website er heel anders uitziet. Er zijn duizenden themas waaruit je kunt kiezen.

Op Themeforest.net staan vele thema’s waaruit jij een keuze kunt maken. Het is wel aan te raden om een betaald WordPress thema te installeren omdat deze ook geüpdatet worden waardoor je altijd over een veilige versie beschikt.

Eindelijk je website in de lucht

Na dagen of misschien wel weken werken met WordPress kan je website eindelijk de lucht in. Daarmee ben je er echter nog niet.

Om je website vindbaar te maken voor Google zul je namelijk zoekmachine optimalisatie (SEO) toe moeten passen. Gelukkig is ook dit onderdeel dankzij het WordPress CMS geen hogere wiskunde.

Een tip is om regelmatig interessante artikelen te plaatsen op je website. Hoe beter de inhoud en hoe meer lezers je trekt, hoe hoger je plekje in de zoekmachine ranking.

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

Wie weet ben je van plan om een eigen website op te richten. Met een CMS zoals WordPress is dat ook zonder technische kennis gelukkig een fluitje van een cent. Bovendien is het vaak nog gratis ook. Tenminste, als je kiest voor WordPress.com.

Tussen deze hosting en WordPress.org bestaan namelijk een aantal verschillen. Je dient hier goed naar te kijken voordat je een definitieve keuze maakt. Wat zijn de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org?

Eigen website aanmaken met WordPress.com

WordPress is als CMS niet meer weg te denken uit de internetwereld. Elke dag verschijnen er meer websites die met dit systeem zijn opgebouwd.

Het is een ideaal gebruikerssysteem wanneer je er geen behoefte aan hebt om uren te coderen. Bovendien is een website aanmaken bij WordPress.com ook nog eens helemaal gratis.

Na het aanmelden op de site krijg je een domeinnaam die eindigt op ‘wordpress.com’.  Je website eindigt dus niet op .nl of .com.

Hoewel dit weliswaar iets minder professioneel staat, betaal je er geen cent voor. Ontzettend handig wanneer je bijvoorbeeld een site wilt aanmaken over je hobby zonder dat er allerlei technische zaken en hoge kosten bij komen kijken.

Een groot nadeel van WordPress.com is dat je niet alle plug-ins gratis kunt installeren.

WordPress downloaden

Het eenvoudig en gratis te gebruiken WordPress.com heeft een zeer toegankelijk imago. Uiteraard kleven er ook enkele nadelen aan. Zo staat een adres dat eindigt op ‘wordpress.com’ minder professioneel.

Wanneer je een eigen onderneming hebt, kun je beter een site hebben dat eindigt op ‘nl’. In dat geval is het gebruik van WordPress.org wellicht een betere optie.

Gelukkig is ook dit systeem eenvoudig te installeren. Op WordPress.org download je de WordPress bestanden. Vervolgens dien je deze te uploaden naar een eigen domeinnaam en server.

Een verschil met WordPress.com is dat je voor deze vorm van webhosting moet betalen. Aan de andere kant maakt een bedrijf met een mooie website een professionele indruk op potentiële klanten.

Kosten

De kosten voor een website op je eigen server zijn afhankelijk van diverse factoren.

Voor een site met veel ruimte ben je bijvoorbeeld meer kwijt aan hosting dan een kleinere site. Ga ervan uit dat je voor een gemiddelde website met redelijk veel ruimte ongeveer 100 euro per jaar kwijt bent.

Wellicht kun je ook hosting krijgen voor een lager bedrag, maar hou er rekening mee dat dit de kwaliteit van een site niet altijd ten goede doet. Hoe dan ook is een professionele website de prijs vaak meer dan waard.

Je kiest namelijk voor een betere uitstraling en bereikt daarmee hopelijk meer dan een gratis website.

Een wereld van verschil qua mogelijkheden

Het grote verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is het aantal opties dat je hebt om een website te verbeteren en te optimaliseren. Zo kun je bij WordPress.org kiezen uit veel meer thema’s en plug-ins om je site te verbeteren.

Een WordPress.com site bevat daarentegen helemaal geen plug-ins. Ook is het mogelijk om Google Analytics te installeren. Met deze handige plug-in zie je meteen hoeveel bezoekers jouw website trekt.

WordPress hosting

WordPress hosting

Als je WordPress zelf gaat installeren dan dien je een hostingpakket te bestellen. Let erop dat je niet alleen naar de prijs van de hosting kijkt. Vaak leveren de goedkopere providers niet de meest snelle hosting.

En het hebben van een snelle website is belangrijk voor de user experience. Installeer om deze reden ook niet te veel plug-ins deze zullen jouw site namelijk alleen maar vertragen.

Het is ook altijd verstandig om een cache plug-in te installeren. Een dergelijke plug-in zorgt ervoor dat niet bij ieder bezoek aan je website alle bestanden weer opnieuw ingeladen moeten worden.

Deze bestanden staan namelijk in de cache waardoor dit minder performance van de server vraagt en dit komt de laadtijd van je website ten goede.

Hoe optimaliseer je een WordPress website zo goed mogelijk?

Het maken van een WordPress site met een professioneel design en een pakkend logo is tegenwoordig niet meer voldoende om online succes te boeken. ‘Zoekmachine optimalisatie’ is tegenwoordig het toverwoord waar alles om draait.

Dit houdt in dat zoekmachines je website een zo hoog mogelijke ranking moeten geven. Bij voorkeur moet je bij de drie hoogste zoekresultaten zitten. Hoe zorg je ervoor dat jouw WordPress site zo goed mogelijk is geoptimaliseerd?

Het belang van goede zoekmachine optimalisatie
 SEO

Het is fascinerend om te zien hoe snel de ontwikkelingen in de internetwereld verlopen. Zo is een goede content marketing strategie de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor ondernemingen.

Zoekmachine optimalisatie maakt hier een vast onderdeel van uit. De Engelse term ‘Search Engine Optimization (SEO) wordt overigens ook regelmatig gebruikt. Het houdt in dat een website goed vindbaar moet zijn in de zoekmachines.

Met name Google hanteert een aantal strenge regels wanneer het gaat om optimalisatie. Zo dient een website inhoudelijk sterk en relevant te zijn.

Ook dien je tijdens het schrijven van artikelen rekening te houden met bepaalde zoekwoorden waar je graag op gevonden moet worden. Maar hierin moet je zeker niet overdrijven, schrijf altijd voor je bezoekers en niet voor Google.

WordPress als onderdeel van SEO

Bij zoekmachine optimalisatie komt aardig wat kijken. Het vereist oefening en de nodige kennis, maar het leidt hopelijk tot mooie resultaten.

Hoe dan ook is het installeren van WordPress een goede stap bij het opzetten van een goede SEO-strategie. Google indexeert dit populaire CMS namelijk bijzonder goed.

Dit komt onder andere door het feit dat WordPress ooit is opgezet als een blog. Nog steeds kun je er zeer eenvoudig artikelen en blogs plaatsen.

Google geeft websites die veel berichten publiceren een hoge plek in de zoekmachine ranking. Uiteraard dienen de teksten die je schrijft wel aan te sluiten bij het onderwerp van je website.

Rank Math en WordPress

Een tweede belangrijke stap in de optimalisatie van je WordPress website is het installeren van plug-ins. Tegenwoordig heb je de keuze uit plug-ins in tientallen soorten en maten.

Installeer een SEO-plugin om beter vindbaar te worden in zoekmachines. Wat dat betreft, is de Rank Math plug-in bijvoorbeeld een echte aanrader.

Niet voor niets is deze plug-in zeer populair bij websites die regelmatig artikelen en blogs publiceren. Na het schrijven van een artikel geeft Rank Math aan op welke punten je stuk SEO-technisch nog verbeterd kan worden.

Zo is het belangrijk om je stuk te laten draaien rondom een bepaald trefwoord. Dit vormt namelijk de essentie. Laat dit trefwoord een paar keer terugkomen in je artikel, maar let er wel op dat dit op natuurlijke wijze gebeurt.

Wat is een slug in WordPress?

De slug is het gedeelte dat na je domeinnaam komt in de URL. Dus alles na https://onlinesucceswijzer.nl/.

Het is belangrijk om deze op het onderwerp van de pagina te laten aansluiten zodat Google en je bezoekers direct zien waar de pagina over gaat.

URL en structuur


Niet alleen de trefwoorden spelen een belangrijke rol bij een SEO-plugin zoals Rank Math. Zo dien je ook goed te letten op je URL’s. Zorg ervoor dat de essentie van je artikel terugkomt in de URL.

Ook mag het webadres niet te lang zijn. Tenslotte kun je jouw WordPress pagina optimaliseren door een goede websitestructuur te hanteren.

Kies voor een duidelijke opbouw met meerdere pagina’s en subpagina’s. Zowel Google als de bezoekers van je website waarderen dit zeer.

Leer een WordPress website maken met deze 1-op-1 training!

Communicatie met de buitenwereld

Succesvolle websites kunnen meestal buigen op goede communicatie met de buitenwereld. Via social media onderhouden ze bijvoorbeeld regelmatig contact met hun klanten.

Ook presenteren ze zich via websites als Twitter, Facebook en LinkedIn naar de buitenwereld toe. Voor zowel grote als kleine WordPress websites is social media essentieel. Hoe kun je social media koppelen met WordPress?

Hogere bezoekersaantallen door social media

Zonder bezoekers heeft een website geen bestaansrecht. Voor vrijwel elke nieuwe site is het een uitdaging om de zogeheten ‘traffic’ omhoog te krijgen. Dit houdt in dat er steeds meer verkeer naar je website toe komt.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je bezoekers kunt trekken. Social media speelt bijvoorbeeld een essentiële rol bij je marketingstrategie.

Denk daarbij aan websites als Twitter, Facebook en LinkedIn. Het goede nieuws is dat je deze sites eenvoudig kunt koppelen aan je WordPress site.

Kijk goed naar de doelgroep

Je zult een aantal profielen aan moeten maken om actief te worden op social media. Bedenk voordat je een profiel aanmaakt goed in welke social media netwerken jouw doelgroep zich bevindt.

Ben je een onderneming die streeft naar meer bereik? Dan mag een LinkedIn pagina absoluut niet ontbreken. Je kunt er bijvoorbeeld regelmatig nieuws en artikelen vanuit je bedrijf op delen.

Social media plug-ins

Na het aanmaken van social media profielen is de eerste stap naar een succesvolle marketingstrategie gezet. Vervolgens dien je de social media profielen toe te voegen aan je WordPress site.

Gelukkig heeft dit zeer gebruiksvriendelijke CMS een aantal social media plug-ins waarmee je dit eenvoudig kunt doen. Zoek daarvoor in het ‘plug-in’ gedeelte op het zoekwoord ‘social media’.

Als het goed is verschijnen de knoppen voor sites als Facebook en Twitter vanzelf in beeld. Activeer deze na het installeren van de social media plug-in.

Liken en delen met de ‘Share button’


Het is belangrijk dat bezoekers jouw artikelen en blogs meteen kunnen ‘liken’ en delen op hun eigen social media. Daarvoor dien je de ‘Simple Share Button Adder’ te downloaden.

Het is een populaire en effectieve plug-in die al veel websites een hoger bereik op social media heeft gegeven.

Bovendien kun je zelf heel eenvoudig instellen welke social media netwerken je graag wilt gebruiken en hoe deze op je site weergegeven moeten worden.

Twitter aan WordPress koppelen

Twitter is naast Facebook een populaire social media tool die je gemakkelijk kunt koppelen aan WordPress. Voor deze koppeling kun je zowel een plug-in als widget gebruiken.

Het verschil tussen een plug-in en een widget is dat de laatstgenoemde optie meteen op je website te plaatsen is. Zo kun je een zogeheten ‘Twitter Widget Pro’ eenvoudig aan de zijkant van je website plaatsen.

Veelgestelde vragen

Wat kan je doen met WordPress?

WordPress is een gratis content management systeem (CMS). Hiermee kun je een website of blog publiceren en zeer makkelijk onderhouden.

Is een WordPress website gratis?

Ja, WordPress is open source software waardoor het altijd gratis zal blijven.

Hoe veilig is een WordPress site?

WordPress is zeer veilig al is niet één contentmanagementsysteem 100% veilig. WordPress is gebouwd op veilige kernsoftware. De meeste hacks worden veroorzaakt door het niet up-to-date houden van WordPress, de plug-ins en de thema’s. 

Waar wordt WordPress voor gebruikt?

WordPress wordt gebruikt voor het maken van verschillende soorten websites. Zoals nieuwssites, blogs, webshops en informatieve websites. Inmiddels draait meer dan 75% van de websites op WordPress.

Backup WordPress

Vergeet niet als je jouw WordPress site in de lucht hebt geregeld een WordPress backup te maken. Het kan altijd een keer gebeuren dat je iets wijzigt wat je niet zo snel meer ongedaan kunt maken.

Het is dan handig als je een recente backup hebt die je terug kunt zetten. Ook voor het maken van een WordPress backup zijn plug-ins te installeren. Ook heb je de mogelijkheid om backups te maken op server niveau.

WordPress cursus volgen

Je weet nu wat WordPress is en misschien wil je nu ook wel met WordPress beginnen. Er zijn veel meer mogelijkheden om een professionele website te maken met WordPress dan we hier kunnen beschrijven.

Om echt alles uit WordPress te halen is het verstandig om een WordPress cursus te gaan volgen. Je leert hierin alles om WordPress sites te maken die goed scoren en jouw bedrijf een professionele uitstraling geven.

Er zijn inmiddels meerdere WordPress cursussen, maar de cursus waar wij goede ervaringen mee hebben is de onderstaande.

Leer een WordPress website maken met deze 1-op-1 training!