Als jij je met Affiliate Marketing bezighoudt is de kans groot dat je het woord ‘Backlinks’ wel eens eerder gehoord hebt. Backlinks zijn naar mijn mening een essentieel element als jij een passief inkomen via internet wilt gaan verdienen. Maar hoe maak je backlinks dan precies en wat zijn goede links om te krijgen?

In dit artikel zal ik het allemaal aan je uitleggen en 4 manieren noemen om backlinks te kunnen verzamelen!

Wat zijn backlinks precies?

Backlinks zijn letterlijk links naar je website die je van andere websites (terug)krijgt. Ondanks dat het meestal om dit soort links gaat kunnen het ook linkjes vanaf social media betreffen.

Eigenlijk zijn het alle linkjes buiten zoekresultaten en advertenties om die direct naar jouw website leiden. Dit kan dus bijvoorbeeld van een relevante website zijn, of vanaf Facebook, Instagram, LinkedIn etc.

Je spreekt bij het maken van backlinks ook wel over linkbuilding. Het verzamelen van backlinks kan grote SEO voordelen met zich meebrengen voor jou als online marketeer.

Als je alles wilt weten over waarom linkbuilding belangrijk is voor je website raad ik je aan om dit blogartikel eens door te lezen.

backlinks bouwen

Hoe maak je backlinks?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om dit te doen kan ik je vertellen. Je kunt backlinks zowel zelf creëren, als dat je deze hebt verkregen zonder eigen inspanning.

In het blogartikel waar ik je eerder naar doorverwees staat ook meteen uitgebreid beschreven hoe je hier precies aan kunt komen. Ik heb in dit artikel 4 manieren beschreven die ik hieronder kort en bondig voor je op een rijtje heb gezet:

  1. Backlinks maken door middel van het plaatsen van reacties onder blogs of op forums. Je plaatst hiervoor simpelweg een waardevolle reactie met de mogelijkheid om je website te bezoeken via een bijgevoegde link.
  2. Gastbloggen met backlinks als beloning. Om dit te doen bied je jezelf aan als gastblogger om in ruil een backlink naar je website te ontvangen.
  3. Maak links via social media door hier actief te worden. Ook hier draait het er weer om dat je gaat reageren op mensen en ze de kans geeft om naar je website te gaan.
  4. Bouw je website uit met sterke content net zo lang totdat je vanzelf backlinks krijgt. Als je informatie kwalitatief gewoon zo sterk is zullen er vanzelf websites zijn die naar je toe gaan linken. Dit geeft hun website immers ook weer extra waarde.

Wat zijn goede links om te hebben?

Niet alle backlinks zijn uit hetzelfde hout gesneden. Het is belangrijk om je te beseffen dat er verschil zit in de kwaliteit – en dat dit ook zeker uitmaakt.

Hoe groter de waarde/autoriteitsstatus van de andere website is, hoe meer de link die je van deze site krijgt waard zal zijn. Probeer daarom echt je best te doen om aan linkjes van goede kwaliteit te komen!

Je kunt hiervoor ook eventueel samenwerkingen met andere websites aangaan. Hierdoor kun je samen tegen de grotere spelers in je niche gaan opboksen door backlinks uit te wisselen met elkaar.

Wanneer je er trouwens achter wilt komen wat een andere website waard is kun je simpelweg kijken naar hoeveel backlinks deze website zelf heeft. Je kunt dit via tools als Kwfinder en Semrush bekijken door op de domeinnaam van deze website te zoeken.


Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel nu in ieder geval weet hoe je backlinks kunt maken, en waarom het belangrijk is om ze van goede kwaliteit te krijgen…

Als er nog iets onduidelijk is of je andere vragen over dit artikel hebt hoor ik het graag in de reacties hieronder ;-).