ketting - linkbuilding

Waarom is Linkbuilding belangrijk voor je website en hoe werkt het?

ketting - linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijke online marketing techniek waar de grootste spelers op het internet zich allemaal mee bezig houden. Als je weet hoe het werkt kan het zeer grote voordelen voor je website met zich meebrengen.

Waarom het erg belangrijk is dat ook jij met linkbuilding aan de slag gaat? In deze blog leg ik het aan je uit en ontdek je 4 manieren om een ijzersterk linkprofiel mee op te kunnen bouwen!

Inhoudsopgave

Wat is linkbuilding?

Je kan spreken van linkbuilding wanneer er vanaf andere websites of sociale media kanalen links naar jouw website openstaan. Deze linkjes kunnen zowel bewust of onbewust gecreëerd zijn.

Ze kunnen namelijk zowel door jezelf opgezet zijn als dat een andere site deze gemaakt heeft – zonder dat je hier zelf direct iets aan hebt gedaan. Hoe je effectief op beide manieren aan deze linkjes komt zal ga je verder in dit artikel ontdekken.

linkbuilding

De linkjes waar ik het hier over heb worden ook wel backlinks genoemd. Wanneer het over backlinks gaat worden er meestal linkjes vanaf een andere website naar die van jou bedoeld.

Dit zijn ook de linkjes die Google als de meest waardevolle ziet.

Maar backlinks kunnen dus ook linkjes vanaf social media kanalen als Facebook en Linkdin betreffen. Het zijn dus simpel gezegd alle linkjes die naar je website toeleiden – maar wel met uitzondering van de zoekresultaten en betaalde advertenties.

Zoekresultaten en advertenties zijn namelijk door jouzelf gecreëerd en vallen dus niet onder linkbuilding. Het beste is om linkbuilding als een stemproces te zien.

Hierbij geldt dat hoe meer mensen op jou stemmen in de vorm van backlinks, hoe sterker het linkprofiel van je website zal zijn. Met het linkprofiel bedoel ik dus de hoeveelheid websites en personen die jouw website aanbevelen.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Je kunt nu denk ik al aardig raden waarom het dus belangrijk is belangrijk is dat ook jij met linkbuilding aan de slag gaat. In ieder geval iets met stemmen, aanbevelingen en Google dus zul je nu denken…

Dit is inderdaad waar het in hoofdlijnen op neer komt. Je zou stemmen en aanbevelingen namelijk kunnen vertalen naar één van de belangrijkste Google ranking factoren: populariteit.

Eigenlijk moet je Google zien als een soort jury die punten aan jouw website toekent. Deze punten worden in 3 categorieën onderverdeeld: relevantie, populariteit en leesbaarheid.

In dit artikel ligt de focus dus op de factor populariteit. En hoe wordt meestal bepaald hoe populair iets of iemand is? Denk maar eens aan het Songfestival of de Voice of Holland…

Precies, dit wordt voornamelijk bepaald door hoeveel stemmen iemand ontvangt!

Het is dus belangrijk om je te beseffen waarom het lastig is om zonder linkbuilding hoog te gaan scoren op de factor populariteit. Google bepaald namelijk niet zelf hoe hoog jij scoort op deze factor, maar dit bepaalt wordt aan de hand van hoe anderen hier over denken.

Hoe meer anderen van jou en je website gaan houden, hoe meer Google van je website gaat houden. En dit zie je dan natuurlijk weer terug aan je positie in Google ;-).

4 manieren om links te verzamelen

Bij linkbuilding gaat het er dus om dat er linkjes vanaf andere websites of vanaf social media kanalen naar jouw website toe linken. Om linkbuilding succesvol toe te passen raad ik je aan om goed over je eigen linkbuilding strategie na te denken.

Hoe jij deze strategie vormgeeft hangt volledig van jezelf en kan op veel verschillende manieren. Ik ga in dit artikel daarom ook geen concrete strategie benoemen waarvan ik denk dat deze boven alle andere werkt.

Wel zal ik hieronder 4 manieren noemen die ik persoonlijk het meest effectief vind, en ook nog eens voor iedereen makkelijk toepasbaar zijn. Ik zal je zowel een aantal manieren geven om zelf backlinks te verzamelen, als inzicht in hoe je deze vanzelf kunt verkrijgen.

1. Reacties achterlaten of backlinks plaatsen op forums

De eerste manier om backlinks te verzamelen is door een link naar je website achter te laten in reacties of op forums. Bij beide manieren is het van belang dat je reactie wel waardevol is en dat het logisch is om naar je eigen website toe te linken.

Om te beginnen kun je bijvoorbeeld op een blogbericht reageren en aan het eind een linkje toevoegen. Hierbij moet je proberen om in ieder geval nog wat extra waarde te geven als aanvulling op het blogbericht.

Een nog betere manier is om je aan te melden op een forum. Ook hier is het principe dan om waardevolle antwoorden te gaan geven op vragen die mensen stellen.

Het mooie aan een forum is dat je ook een profiel kunt aanmaken waar mensen op kunnen klikken. Als mensen vinden dat je goede antwoorden geeft zullen ze vanzelf nieuwsgierig worden, op je profiel klikken, en naar je website gaan.

Het voordeel op een forum is dat je niet altijd een linkje hoeft te plaatsen.

Reacties met linkjes erin worden namelijk niet altijd direct geaccepteerd – zeker niet onder blogberichten.

Maar het zal je ook zeker wel kunnen lukken als je een gewoon een erg goede reactie geeft. Dit maakt de website waar je deze op plaatst namelijk ook weer wat meer waard.

Bij forums is het wel zo slim om deze te kiezen binnen de niche waarin je actief bent… Je kunt zo meteen de juiste doelgroep bereiken en je backlink zal dan meteen vanaf een relevante website vandaan komen.

2. Gastbloggen in ruil voor backlinks

Wat naar mijn mening één van de beste manieren om backlinks te krijgen is, is door te gaan gastbloggen. Je schrijft dan één of meerdere blogs voor andere websites in ruil voor een backlink naar je eigen site.

Het enige nadeel van gastbloggen is alleen wel dat het je veel tijd kan gaan kosten. Je moet namelijk eerst een website vinden die met jou als gastblogger in zee wilt gaan – en vervolgens ook nog eens de blog gaan schrijven.

Maar gelukkig zijn er genoeg websites die hierop zitten te wachten! Uiteindelijk is het voor de website eigenaar ook alleen maar een win-win situatie.

Je deelt immers helemaal gratis jouw kennis en expertise op deze website. De websitebeheerder heeft er zo weer een mooi artikel bij waarmee hij meer bezoekers naar zijn website kan gaan halen.

En daar mag je dan best wel een kleine beloning in de vorm van een backlink voor terugkrijgen ;-).

Wat daarnaast voor beginnende websites erg kan helpen is om een samenwerking op te zetten met andere sites. Het beste is dan om websites te zoeken die ongeveer in dezelfde ‘fase’ zitten, of nog beter die net iets meer autoriteit hebben.

Je kunt dan op elkaars websites gaan gastbloggen en een link toevoegen naar je eigen website. Ook kun je afspraken maken om bijvoorbeeld in artikelen een aantal keer naar elkaar sites te linken.

Waarom het belangrijk is om ook op deze manier met linkbuilding te werk te gaan, is omdat je zo veel sneller autoriteit opbouwt. De uitspraak luidt niet voor niets: Samen sta je sterk.

3. Backlinks maken via sociale media

Je kunt ook backlinks via social media krijgen. Door actief op platforms als Facebook, Instagram en Linkedin te worden kun je ook hier linkbuilding gaan toepassen.

Ook hier is het principe weer dat je gaat reageren op mensen en ze tips en advies geeft waar ze wat aan hebben. Vervolgens verwijs je ze dan weer door naar je website.

Instagram smartphone

Om hier zo goed mogelijk gebruik van te maken raad ik je aan om grote websites in je niche te gaan volgen. Maar reageer wel echt alleen als je iets toe te voegen hebt dat van waarde kan zijn. Zowel voor deze website als voor de volgers (je doelgroep) van dit account.

Het is ook mogelijk om via Youtube backlinks te krijgen. Stel dat je een video tegenkomt waar een artikel op je website mooi op aansluit. Dan zul je bijvoorbeeld eerst een sneak peak van de aanvullende info op jouw website kunnen geven.

Aan het einde van dit stukje aanvullende informatie zul je dan weer een linkje kunnen plaatsen naar dit artikel op je website.

4. Hoe je op de automatische piloot backlinks kunt krijgen

Om weer even terug te komen op het voorbeeld van het Songfestival – hoe populair je bent draait dus om het aantal stemmen dat iemand krijgt. Degene die het Songfestival wint is ook degene die de meeste stemmen ontvangen heeft.

En waarom heeft diegene dan de meeste stemmen ontvangen?

Omdat er meer mensen dan bij alle andere optredens vonden dat dit het beste optreden van de avond was.

Dus wat zou jouw taak als online marketeer dus moeten zijn? De beste website worden, met de beste content, en de beste producten dus!

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan – maar wat ik probeer te zeggen is dat je met kwaliteit al heel ver kunt komen.

Als jij een sterke website hebt met waardevolle informatie zal dit uiteindelijk vanzelf worden opgemerkt door anderen, en heb je zonder dat je het doorhebt zomaar honderden backlinks naar je website toe.

In tegenstelling tot de andere 3 manieren ben je nu dus aan het linkbuilden zonder dat je hier zelf direct actief mee bezig bent. Je bent zo dus letterlijk backlinks aan het verzamelen op de automatische piloot. En dan kan het heel hard gaan ;-).

Belangrijk is denk ik dat je je echt beseft waarom linkbuilding op deze manier altijd voorop zou moeten staan. Al jij gewoon hele sterke blogartikelen schrijft en unieke informatie geeft zullen er vanzelf websites zijn die je website aanbevelen.

Welke backlinks heb ik?

Om erachter te komen welke backlinks je hebt kun je gebruik maken van keyword-tools. Hoe maak je voor jezelf dan inzichtelijk welke backlinks je hebt?

Simpel, door je domeinnaam in deze keyword-tools in te typen. Je kunt hier bijvoorbeeld tools als KWfinder of Semrush voor gebruiken.

Door op je domeinnaam te zoeken krijg je direct te zien hoeveel backlinks je hebt en waar ze vandaan komen. Je kunt zo goed zien of de linkbuilding strategie die je aanhoud effectief is.

Wat ook erg handig is dat je van andere websites het aantal backlinks kunt bekijken. Je kunt zo zien hoeveel waarde een website heeft.

Waarom het belangrijk is om de waarde van de andere site bij linkbuilding te weten? Daar kom ik later in dit artikel op terug..

Voorkom dat je in deze linkbuilding-valkuilen trapt!

Waar ik je in dit artikel nog wel even voor wil behoeden is een valkuil waar veel online ondernemers in trappen. Het is naast dat je backlinks op een eerlijke manier kunt verkrijgen namelijk ook mogelijk om deze in grote hoeveelheden te kopen.

Je kunt hiervoor naar een speciale website gaan die deze backlink-pakketten aanbied, en vervolgens tegen betaling zo’n pakket aanschaffen. De aanbieder zal er dan voor zorgen dat er vanaf verschillende websites naar jouw website zal worden gelinkt.

Nu vraag je je natuurlijk af wat hier dan precies de valkkuil is – dit is immers precies het doel van linkbuilding, toch?

Ja klopt – je zal op deze manier meer backlinks naar je website krijgen. Het probleem is alleen dat deze backlinks vaak van slechte (meestal Chinese) websites vandaan komen. De links zijn hierdoor automatisch weinig waard en van slechte kwaliteit.

Google

En daarnaast is de kans ook zeer groot dat de site die je een backlink geeft niet relevant is aan je niche. Google zal het snel genoeg door hebben als de linkjes van slechte en niet relevante websites afkomen.

Je zult hier juist eerder voor gestraft worden en lager door gaan ranken.

Besef dat je Google echt niet zomaar even voor de gek kan houden.

Naast dat je slechte backlinks kunt kopen is een andere valkkuil dat je zelf backlinks op slechte websites plaatst.

Er zijn in elke niche genoeg slechte websites te vinden waardoor je deze fout snel kunt maken. Ik raad je daarom aan om eerst goed te onderzoeken hoeveel de andere website waard is.

Backlinks moet je eigenlijk zien als een stukje waarde wat een andere website aan jou doorgeeft. En hoe kan een website waarde aan jou doorgeven als die site zelf al bijna niks waard is?

Google ziet niet alleen hoeveel backlins je hebt maar ook hoeveel zo waard zijn. En dus ook of ze relevant zijn voor je website. Houd dit in je achterhoofd terwijl je aan het linkbuilden bent.

Focus je aan het begin nog niet teveel op linkbuilding

Ondanks dat ik denk dat linkbuilding heel belangrijk voor je website is zal ik als beginnende internet ondernemer nog niet al te veel tijd in gaan steken.

Het belangrijkste aan het begin is en blijft het bouwen aan je content.

Waarom het vooral belangrijk is om je aan het begin nog niet teveel met linkbuilding bezig te houden, is omdat dit dan nog erg moeizaam kan gaan. Veel websites vinden het het simpelweg nog niet waard om naar je website toe te linken.

En het gevaar is dat je er dan veel tijd in steekt met weinig resultaat. Dan kan de moet je als start-up al snel in de schoenen gaan zakken…

Zorg dat je website en producten eerst zo sterk zijn dat het voor anderen onmogelijk wordt om je nog over het hoofd te zien. Als je dan eenmaal op een punt bent dat je al aardig wat bezoekers hebt is het goed om ook wat actiever met linkbuilding aan de slag te gaan.

Wanneer jij een goede en waardevolle website hebt zullen concurrenten ook veel eerder interesse hebben in een backlink naar jouw website. Google zal deze site immers ook weer extra punten geven omdat er wordt doorgelinkt naar een kwalitatieve website.

Als jij een expertstatus binnen je vakgebied weet te vergaren zal je tot slot ook veel sneller worden geaccepteerd als gastblogger, en zullen ook de reacties die je plaatst serieuzer worden genomen.

Een uitdagend maar eerlijk spelletje

Linkbuilding is dus een zeer uitdagend – maar ook een erg eerlijk spelletje. Hoe sterker je website is, hoe sterker je linkprofiel over het algemeen zal worden.

Het uitdagende eraan is dat je dit proces dus ook een stukje kunt versnellen door zelf actief aan de slag te gaan met het verkrijgen van backlinks.

Het is nogmaals iets waar je je beter in een wat latere fase mee bezig kan gaan houden. Maar één ding is zeker – met linkbuilden kan je veel meer geld verdienen via internet dan als je dit niet zou doen…

Zo, dit was het dan. Ik hoop dat je veel van dit artikel hebt kunnen opsteken, en dat je nu in ieder geval weet waarom linkbuilding belangrijk is – en hoe je dit kunt gaan toepassen op je website(s).

Ik hoor graag van je hoeveel nieuwe backlinks jij hebt kunnen verzamelen na het lezen van dit artikel! Je kunt dit in de reacties hieronder aan me laten weten. Als nog andere vragen of opmerkingen over linkbuilding hebt hoor ik dit ook graag van je ;-).

Gerelateerde artikelen: