affiliate marketing vs webshop

Affiliate marketing vs. eigen webshop Wat is voor jou de beste methode?

affiliate marketing vs webshop
Affiliate marketing

Wil jij graag online geld verdienen, maar twijfel je tussen affiliate marketing en een eigen webshop? Door de jaren heen hebben wij veel ervaring opgedaan met beide verdienmodellen.

Deze kennis willen wij erg graag met jou delen. Want in de digitale wereld zijn er altijd voors en tegens, maar is niets volledig zwart-wit. Zo heeft een eigen webshop starten veel voordelen, maar er zijn ook zaken die je als minder aantrekkelijk zal ervaren. Datzelfde gaat in zekere zin op voor affiliate marketing.

Al hoef je voor deze manier van online geld verdienen veel minder inspanningen te verrichten. Dat verklaart onder andere de enorme populariteit van online marketing op basis van affiliatie. 

Voordat we dieper ingaan op “Affiliate marketing vs. een eigen webshop”, eerst even een korte introductie over beide online verdienmodellen. 

Inhoudsopgave

De definitie van een webshop

Volgens Vandale.nl is een webshop een “deel van een website waarop je dingen kunt kopen”. Wel een vage omschrijving vinden wij. Bedoelen ze met “deel van een website” alleen de bestelpagina? Hoe het ook zij: een webshop is een website op het internet waarop consumenten de mogelijkheid hebben om producten en diensten digitaal op afstand aan te schaffen.

Dit kunnen goederen en diensten zijn die je zelf fysiek inkoopt en weer met winst doorverkoopt, of producten van een andere webshop waarover je een x procent commissie krijgt uitgekeerd per succesvolle bestelling (zie kopje hieronder).

Webwinkelen is al jaren populair, maar de webshops schieten vooral op dit moment als paddenstoelen uit de grond. Het verbaast ons dan ook niet dat jij de moeite neemt je hierin te verdiepen, en je afvraagt wat beter bij jou past: Geld verdienen met affiliate markering of zelf een webshop starten… 

Want dat er veel geld met websites te verdienen is, zoveel is zeker!

Wat is affiliate marketing?

Producten van andere webwinkels promoten en een commissie ontvangen als iemand via jouw affiliate website een aankoop doet? Dat is affiliate marketing in een notendop.

Het is een vorm van online marketing waarbij de marketeer in kwestie goederen en/of diensten van adverteerders promoot. Bij een geslaagde actie, dat is meestal een verkoop, maar ook wel eens een klik op een advertentie, ontvangt de promotor/publisher daarvoor in ruil een vergoeding (commissie).

Met affiliate marketing verwijs je bezoekers dus door naar een website of webshop van een ander middels advertenties. 

Een voorbeeld (affiliate webshop)

Hoe werkt dit in de praktijk? De meeste affiliate marketeers starten een affiliate shop of informatieve website vanuit een bepaalde interesse. Misschien heb je wel een grote passie voor laten we zeggen zonnebrillen.

Je weet hier alles vanaf en kan al deze kennis op een goede manier overbrengen op de bezoekers van jouw website. Je schrijft interessante blogs over zonnebrillen en plaatst in de teksten een link of advertentie naar een andere webshop.

In deze affiliate link is een unieke code verwerkt en klikt een van jouw bezoekers via deze link door naar de desbetreffende webwinkel, dan komt de bezoeker terecht op een pagina van de webwinkel met producten waarin hij of zij geïnteresseerd is (in dit geval zonnebrillen). Gaat degene over tot aankoop, dan ontvang jij van de adverteerder een vergoeding. 

Verdiensten

Winst is datgene wat je als webwinkelier overhoudt nadat je alle kosten die je hebt gemaakt voor de inkoop en uiteindelijk verkoop van een product, hebt afgetrokken van de opbrengst uit verkoop. Tot op zekere hoogte kan je met een eigen webwinkel dus zelf de hoogte van de winst bepalen.

Kosten waar je mee te maken krijgt als je een webwinkel met eigen voorraad opstart zijn de inkoopkosten, verpakkingskosten, opslagkosten, kosten voor het verzenden, marketingkosten, verzekeringen, enzovoort. Heb je al deze zaken goed op orde, dan is met een eigen webwinkel veel meer winst te behalen dan wanneer je producten van een adverteerder promoot. Bij affiliate marketing bepalen de adverteerders wat jij verdient.

Meestal tussen de 3% en 5% van het besteedde bedrag per aankoop. Dit is vrij weinig. Conclusie: Een eigen webshop beheren levert onderaan de streep veel meer op. 

Alles in eigen beheer of juist niet?

Als je kiest voor een eigen webshop i.p.v. voor affiliate marketing, dan heb je alles zelf in de hand. Je bent alleen afhankelijk van de leverancier en verder kan je zelf alles bepalen. Zo bepaal jij voor welke prijs de goederen verkocht worden maar ook welke producten je aanbiedt.

Je kunt er zelfs voor kiezen om eigengemaakte goederen aan te bieden. Bovendien kan je zelf jouw marketingstrategie bepalen en reclame maken voor de producten zoals jij dat wilt. Iets dat met affiliate marketing niet altijd mogelijk is. De adverteerders hebben er immers geen belang bij dat jij hun concurrent wordt. Dit laatste kan een nadeel zijn voor affiliate marketeers.

Zij werken voor de adverteerder en hebben zich te houden aan bepaalde regels die adverteerders opstellen. Uit eigen ervaring weten wij echter dat in goed overleg veel mogelijk is!

Onvoorziene kosten – ondernemersrisico

Als eigenaar van een webshop maak je kosten. Dat spreekt voor zich en deze kosten calculeer je in. Met een affiliate shop maak je ook kosten maar je hebt niet of nauwelijks te maken met het ondernemersrisico.

Als we dan toch de voors en tegens tussen een eigen webwinkel of een affiliate shop tegen elkaar moeten afstrepen, dan krijgt affiliate marketing bij deze een plus erbij. Wanneer je als ondernemer zelf producten online verkoopt, dan kan je te maken krijgen met onvoorziene kosten.

Soms zijn deze te verhalen op de leverancier als het de goederen zelf betreft, maar lang niet altijd. Hieronder enkele voorbeelden van zaken die je als internetondernemer niet altijd in de hand hebt en die jou geld kosten:

 • Problemen met bereikbaarheid van de webshop
 • Diefstal van producten
 • Schade aan eigen voorraad door brand of overstroming
 • Onvoorziene juridische kosten

Altijd bereikbaar moeten zijn of lang leve de vrijheid?

Als je een eigen webshop runt, dan kan je maar voor een deel je eigen vrijheid bepalen. Klanten verwachten zeker in deze tijd dat ze snel en vakkundig geholpen worden.

Even een weekendje eropuit, dat zit er misschien vooral in de opstartfase niet snel in. Tenzij je personeel in dienst neemt. Maar dat kost ook weer geld… Met een affiliate site geef je geen vrijheid op! Je hoeft geen klanten te woord te staan, klachten te verwerken of producten te retourneren.

Je kan overal werken waar je maar wilt. Je bent niet gebonden aan een werkplek. Ook in dit geval moet een eigen webwinkel het afleggen tegen een affiliate website. 

Belangrijke regelgevingen

Je hebt als webwinkelier te maken met regels vanuit de overheid. En naar verluidt zijn er strengere regels voor online verkopen op komst. Een regel die nu al geldt en die je vast wel kent is de “Wet Verkoop op Afstand”. Daarmee wordt de consument extra beschermd. Zo kunnen zij zich beroepen op een wettelijke bedenktijd van 14 dagen na een aankoop.

Jouw klanten kunnen dus producten retourneren binnen deze periode en zelfs zonder reden. Iedere retour kost jou weer tijd en vaak ook geld. Als affiliate marketeer die producten van adverteerders promoot op zijn of haar webshop, die heeft hier geen last van.

Toch zijn er ook voor informatieve websites of webwinkels waarop advertenties of producten van derden worden geplaatst, bepaalde regels waaraan men moet houden. Je hebt als affiliate marketeer bijvoorbeeld te maken met het reclamerecht.  

Affiliate marketing vs. eigen webshop

Hoe zit het met concurrenten?

Online winkelen zit gigantisch in de lift. Al jaren achtereen worden er records verbroken. Dat betekent dat je zowel met een eigen webshop als met affiliate marketing hiervan kan profiteren. Wel is het belangrijk – en dat geldt voor eigenlijk alles – dat je de juiste niches vindt en/of je voldoende onderscheidt.

Want er werden in de afgelopen tijd nog nooit zoveel nieuwe webwinkels gestart als nu. Als eigenaar van een webwinkel waarop je eigen, handgemaakte artikelen verkoopt heb je misschien wat minder last van concurrentie. Hetzelfde gaat in zekere zin ook op voor websites met affiliate als online verdienmodel.

Probeer je niet al teveel te richten op algemene producten maar zoek de niches op. En bij voorkeur de niches waarin weinig andere affiliate marketeers in actief zijn. Natuurlijk zijn de nicheproducten waar veel zoekvolume naar is het meest interessant voor jou!

De overeenkomsten tussen beide online verdienmethoden

Je bent nu prima op de hoogte van wat affiliate marketing precies inhoudt en je kunt uitstekend inschatten hoe het zal zijn als je een eigen webshop beheerd. Beide verdienmodellen hebben overeenkomsten met elkaar. Ze zijn dan ook vlak na elkaar ontstaan. 

 • Met beide online verdienmethoden kan je geld verdienen
 • Met zowel een eigen webshop als affiliate marketing heb je een bepaalde mate van vrijheid
 • Zonder bezoekers geen inkomsten
 • Veel toekomstperspectief met beide verdienmodellen aangezien steeds meer consumenten online aankopen doen!

Maar ook veel verschillen…

Kiezen voor affiliate marketing of een eigen webshop? De keuze is uiteindelijk aan jou. Hieronder hebben wij alle voordelen en nadelen voor jou overzichtelijk op een rijtje gezet. Dat maakt de verschillen tussen beide verdienmethoden direct inzichtelijk. 

Alle voordelen van een eigen webwinkel op een rijtje:

 • Je kan snel een eigen bedrijf starten zonder veel kosten
 • Webruimte is onbeperkt. Jouw online assortiment kan ook onbeperkt zijn!
 • Een webshop is altijd open
 • Het verkoopproces en het verwerken van betalingen kan automatisch verlopen
 • Eenvoudig om statistieken te verzamelen
 • Vervolgbestellingen zijn over het algemeen gemakkelijk te realiseren
 • Prima te doen naast een vaste baan
 • Een eigen pand/magazijn hebben is niet perse noodzakelijk

Nadelen:

 • Het runnen van een webshop kost meer tijd dan andermans producten promoten met affiliate marketing
 • Je loopt ondernemersrisico
 • Dure verzekeringen afsluiten is eigenlijk wel nodig
 • Je moet altijd bereikbaar zijn
 • Je moet zelfdiscipline bezitten
 • Het runnen van een webshop is gebonden aan steeds meer regels
 • Je zit met retouren
 • Je bent erg afhankelijk van de bereikbaarheid van je webshop
 • Steeds meer concurrentie

Alle voordelen van affiliate marketing als verdienmodel:

 • Een passief inkomen opbouwen is mogelijk
 • Je hebt veel vrijheid en bent niet gebonden aan één werkplek
 • Je website is altijd bereikbaar dus je kan 24/7 geld verdienen
 • Naast kosten voor een website, domeinnaam en hosting weinig andere onkosten
 • Nauwelijks startkapitaal nodig
 • Geen gedoe met inkoop of opslagruimte
 • Goed te combineren met ander werk
 • Geen tijd kwijt aan klantenservice of retouren

Nadelen:

 • Je promoot een product dat niet van jou is
 • Je hebt te maken met steeds meer concurrentie
 • Wisselende inkomsten
 • Affiliate producten kunnen verdwijnen
 • Je werkt altijd alleen
 • Adverteerders kunnen er zomaar mee stoppen

Conclusie: affiliate marketing of eigen webshop?

Dus: affiliate marketing is een verdienmodel waarvoor met name lui aangelegde mensen kiezen. Die risico’s zoveel mogelijk mijden en het harde werken overlaten aan bevlogen webshop eigenaren? Nee, dit is wel heel erg kort door de bocht en klopt naar onze mening totaal niet.

Beide verdienmodellen hebben hun voor- en nadelen. En voor beide online methoden geldt dat er hard gewerkt moet worden voordat het lonend wordt. De keuze die je maakt hangt vooral af waar jij goed in bent maar ook wat jouw verwachtingen zijn. 

Ben jij een ster in online marketing? Kan jij goed mensen ergens van overtuigen en weet je informatie op een duidelijke manier over te brengen? Heb je interesses of passies waarover je veel weet te schrijven en kan je in die richting ook nog eens gerelateerde producten (bijvoorbeeld zonnebrillen) promoten?

Dan is geld verdienen met affiliate marketing misschien wel de beste keuze voor jou! Vooral ook als je wel een beetje gehecht bent aan vrijheid en niet al teveel risico’s wilt nemen. Bedenk wel dat affiliate marketing een professioneel vak is geworden en je krijgt geheid te maken met veel concurrentie. Het succes komt jou niet automatisch aanwaaien.

Aan de andere kant zijn er ook weer veel redenen om te kiezen voor een eigen webshop. Oké, het is hard werken om aan de top te blijven en je neemt meer risico, maar dit laat zich vroeg of laat uitbetalen… De vrijheid die je inlevert betaalt zich met één of meerdere goedlopende webshops gegarandeerd uit.

Bovendien kan je op den duur nog altijd personeel in dienst nemen. Met jouw eigen webwinkels stippel je zelf een koers uit en er zijn vrijwel geen beperkingen!