hoe kun je het beste online ondernemen

Hoe kun je het beste online ondernemen? 9 belangrijke tips voor online succes en een gelukkig leven.

hoe kun je het beste online ondernemen

Hoe kun je het beste online ondernemen? – Een belangrijke vraag waar iedere online ondernemer het antwoord wel op zou willen weten…

Ondanks dat het antwoord op deze vraag eigenlijk niet in één blog is samen te vatten, ben ik de uitdaging toch aangegaan. Het resultaat is dat ik je aan de hand van 9 tips zal gaan vertellen hoe je het beste online kan ondernemen voor succes, resultaat en geluk.

Lees dan ook snel verder om te ontdekken welke 9 tips iedere online ondernemer zou moeten kennen!

Inhoudsopgave

Er is niet één de beste strategie…

Voordat ik je de 9 tips geef wil ik een eerst een misverstand uit de weg ruimen. Want als je had verwacht dat ik in deze blog één allesomvattende strategie zou onthullen, moet ik je helaas teleurstellen…

Bij online ondernemen kun je nou eenmaal onmogelijk één strategie als de beste aanwijzen. De online wereld is constant in beweging waardoor die éne geniale strategie alweer verouderd is zodra je ervan hoort.

Online ondernemen

Ondanks dat er niet één concrete strategie is zijn er een aantal succesfactoren die iedere online ondernemer zou moeten kennen. Deze factoren zijn tijdloos en kun je zien als onderdelen die binnen elke strategie niet mogen ontbreken.

Welke factoren dit zijn? Dat zal ik hieronder in de vorm van 9 essentiële ondernemerstips aan je uitleggen :-).

Deze tips heb ik samengesteld op basis van mijn eigen ervaringen met online ondernemers, en de kennis en inzichten die ik van andere succesvolle ondernemers heb weten te vergaren.

Ik weet bijna zeker dat wanneer je deze tips alle 9 toepast, online succes en geluk niet kan uitblijven ;-).

Hoe kun je het beste online ondernemen? 9 belangrijke tips voor succes en geluk!

#1. Maak van je passie je business

Als iemand mij zou zeggen: leg in één zin uit hoe je het beste online kan ondernemen. Dan zou ik hier op antwoorden;

Zorg dat je van je passie je business maakt’

Dit is echt de nummer 1 succesfactor van vrijwel alle succesvolle ondernemers.

Door te werken aan iets wat je oprecht leuk en interessant vindt ligt de weg naar succes voor je open. Wanneer je het zo leuk vind dat je niets liever doet zal je business eerder als een hobby dan je werk aanvoelen. En hoe mooi is het als je er dan wel een fulltime inkomen mee verdient?

Denk dus eerst goed na over wat je passies en interesses zijn voordat je met online ondernemen begint. Sluit de business die je wilt beginnen niet aan op je passie, dan kan je beter verder kijken. In dit geval raad ik je aan om te kijken naar welke mogelijkheden er rondom je passies liggen.

Ben je elke dag in de sportschool te vinden? Kijk dan eens naar een website/social media kanaal over fitness. Heb je 5 katten thuis en kan je de hele dag met deze dieren bezig zijn? Dan is een blog over katten misschien wel iets voor jou.

Online succes

#2. Stel heldere doelen om je richting te bepalen

Wat niet mag ontbreken wanneer je als ondernemer succes en resultaat wilt behalen zijn heldere doelen.

Duidelijke doelen geven richting aan waar je met je business naartoe wilt en houden je scherp.

Wanneer je geen helder doel hebt weet je immers niet waar je elke dag naartoe werkt en hoe je er op dit moment voorstaat. Doelen zijn essentieel voor motivatie en geven inzicht in de stappen die je met je business maakt, of wilt gaan maken.

Stel dat je als doel stelt om over 3 maanden 500 meer maandelijkse websitebezoekers te hebben. Als dit er na 3 maanden slechts 300 blijken te zijn kun je jezelf de vraag stellen waarom je het gestelde doel niet hebt weten te behalen. Je gaat hierdoor automatisch nadenken over wat je de komende periode beter zal kunnen doen.

Bij online ondernemen is constante verbetering erg belangrijk, daarom is hierbij stilstaan één van de beste dingen die je kan doen om resultaatgericht bezig te blijven.

Zonder duidelijke doelstellingen wordt het lastig om te bepalen of de stappen die je maakt voldoende zijn.

#3. Schrijf een concreet plan voordat je begint

Naast dat je doelen moet stellen is het ook belangrijk dat je dit vertaald naar een concreet plan. Een doel op zich zegt natuurlijk nog niks over hoe je dit gaat bereiken. Je zal daarom een duidelijke plan moeten opstellen waarin precies staat welke acties je gaat ondernemen.

Stel dat je bijvoorbeeld 1k meer volgers op je Instagram-account wilt, dan is een plan om elke dag een nieuwe post te plaatsen, elke dag op minimaal 3 andere posts te reageren, en meer te reageren op de reacties die onder je eigen foto’s worden geplaatst. Dit is slechts een voorbeeld, uiteindelijk gaat het erom dat je een plan opstelt waar je zelf vertrouwen in hebt.

Wel geldt dat hoe beter je dit plan uitdenkt, hoe meer resultaat je kunt gaan boeken. Maar wees je er wel van bewust dat het meestal niet zo loopt zoals je bedacht hebt ;-).

blog idee

Eigenlijk is een plan de leidraad voor de acties die je dagelijks moet ondernemen, maar dit betekent dus niet dat het ook precies zo uitgevoerd moet worden. Na verloop van tijd kom je er als ondernemer vaak achter dat bepaalde dingen niet werken, of juist nog beter zouden kunnen.

Werk daarom volgens een duidelijk plan maar blijf altijd flexibel tijdens de uitvoering.

Het beste is en blijft om creatief te werk te gaan, en zeker bij online ondernemen kun je daarom lastig alles doen zoals je het van tevoren bedacht hebt.

#4. Bedenk resultaatgerichte regels en plan je dagen

Om ervoor te zorgen dat je je nog beter aan je plan en doelen houdt, kun je ervoor kiezen om regels op te stellen. Regels kunnen erg krachtig zijn om elke dag de dingen te doen die nodig zijn.

Het voorbeeld wat ik voor een plan om geld met Instagram te gaan verdienen gaf, laat goed zien wat dit voor regels kunnen zijn. Bijvoorbeeld de regel dat je elke dag een nieuwe waardevolle post plaatst, en reageert op minimaal 3 andere accounts.

Voor je website zou je als regel kunnen hebben dat je elke week 3 nieuwe blogs plaatst, en bijvoorbeeld een podcast opneemt.

De reden dat persoonlijke regels erg krachtig zijn is omdat je hier een ijzersterke routine mee opbouwt.

Je doet elke dag wat je moet doen om te groeien met je onderneming en werk consistent naar je doelen toe. Alhoewel, dan moeten je regels dus wel goed op je doelen aansluiten.

Overigens kan het stellen van regels – en vooral de controle hierop op alle gebieden in je leven worden toegepast. Je kunt bijvoorbeeld ook stellen dat je elke dag een uurtje moet sporten en/of lezen. Zo weet je zeker dat je elke dag vooruitgang boekt, zolang je deze regels naleeft natuurlijk ;-). Controleer dit dus ook op dagelijkse basis!

Naast regels is een krachtig middel voor succes om je dagen van te voren te plannen. Dit kan je productiviteit enorm verhogen en zorgen dat je veel beter omgaat met de tijd die je hebt.

Wil je echt iets moois en winstgevend opzetten? Dan is timemanagement naar mijn mening een cruciale factor.

Hoe beter je als ondernemer met je tijd om gaat, hoe eerder je resultaten zal gaan boeken.

#5. Maak elke week tijd vrij om te werken aan je mindset

Persoonlijk denk ik dat de nummer 1 reden waarom online ondernemers niet slagen een gebrek aan vertrouwen en doorzettingsvermogen is. Op basis van de ervaringen die ik met online ondernemers heb, kan ik zelfs zeggen dat ik dit bijna zeker weet.

Wanneer het geld minder snel binnenstroomt dan verwacht en de resultaten maar blijven tegenvallen, gooien veel online ondernemers al snel de handdoek in de ring. Ze gaan dan of snel weer op zoek naar zekerheid (een loondienst baan), of beginnen aan een nieuw verdienmodel. Maar omdat ze hun gebrek aan vertrouwen en doorzettingsvermogen gewoon weer meenemen, faalt dit meestal net zo hard.

Waar het hier allemaal misgaat is bij de mindset van deze mensen. Of het nou ontbreekt aan vertrouwen, discipline of actie – alles begint bij de juiste mindset.

Als je als online ondernemer een succesvol én gelukkig leven wilt bereiken raad ik je aan om wekelijks (of zelfs dagelijks) aan je mindset te werken. Je kunt hier bijvoorbeeld aan werken door boeken over persoonlijke ontwikkeling te lezen of podcasts van inspirerende ondernemers te luisteren.

Iemand die je goed kan helpen aan een positieve en krachtige mindset is Michael Pilarzcyk. Zowel zijn boeken (bijvoorbeeld Master Your Mindset) als zijn podcasts zijn erg waardevol.

#6. Vergeet het belang van een goede gezondheid niet

Online ondernemen is een drukke bezigheid waar je soms dagenlang in kan verdwalen. Vooral aan het begin wil je zo snel mogelijk resultaten halen en ben je enorm veel uren aan het maken, tot het onmenselijke aan toe.

Zelfs als je voelt dat je echt even iets anders moet gaan doen blijf je doorgaan omdat je toch nog dat ene dingetje even af wilt afmaken…

Natuurlijk is niet iedere ondernemer zo – maar toch zijn er genoeg ondernemers waarbij werkelijk alles om hun business draait. Ja, het is zeker belangrijk om hier veel aan te werken als je iets moois wilt opbouwen…

Maar wat heb je eraan als je na jaren hard werken een miljoenenbusiness hebt, maar je gezondheid het niet meer toelaat om hiervan te gaan genieten? Misschien is dit wat grofweg gezegd, maar wat ik je duidelijk probeer te maken is dat je het belang van je gezondheid nooit mag vergeten!

Als je naast succesvol ook gelukkig wilt zijn, is je gezondheid net als je business iets waar je tijd aan moet besteden.

Gezondheid

Mijn advies en dat van vele anderen is: Zet je gezondheid altijd op de eerste plaats. Hiermee bedoel ik dat wanneer je gezondheid onder je business heeft te leiden er iets veranderen moet.

Plan bijvoorbeeld elke dag een uurtje in om te sporten en beweeg in ieder geval op dagelijkse basis. Ben je niet echt van het sporten, dan is een wandeling een mooi alternatief. Het voordeel van sporten of wandelen is dat je er meteen weer frisse energie van krijgt om met je business aan de slag te gaan :-).

Probeer daarnaast ook een beetje te letten op wat je eet. Als online ondernemer heb je de luxe dat je veel thuis bent, maar dit betekent dus ook dat je altijd (ongezond) eten bij de hand hebt…

Ga daarom bewust om met je gezondheid en eet elke week voldoende groente en fruit ;-).

#7. Wees niet bang om investeringen te maken

Ook de zevende tip is een onmisbare die iedere online ondernemer in z’n achterhoofd moet houden. Dit is dat je niet bang moet zijn om investeringen te maken, tenminste als deze investeringen weloverwogen zijn.

Weet je bijna zeker dat een bepaalde investering je business x3 kan laten gaan, bijvoorbeeld met een nieuwe tool? Maak de investering dan gewoon en laat die kans niet aan je voorbij gaan.

Vrijwel iedere succesvolle online ondernemer heeft veel geïnvesteerd om daar te komen. Zowel in de onderneming zelf (nieuwe tools/software), als op het gebied van kennis en persoonlijke ontwikkeling (cursussen, boeken, coaching).

Persoonlijk denk ik dat één van de beste investeringen die je bij online ondernemen kunt maken het nemen van een coach is. Zoek naar een coach die het succes al heeft bereikt waar je zelf van droomt.

Droom je van het opzetten van je eigen social marketing bureau? Zoek dan een succesvolle social media marketeer die je hier als coach in wilt ondersteunen. Het kan even een investering zijn, maar wel een die zich dubbel en dwars terugbetaald…

Een goede coach helpt je bij de juiste keuzes maken en is dé uitweg wanneer je ergens tegenaan loopt.

Ik zeg niet dat je deze investering meteen moet maken, maar op de lange termijn is het zeker iets om te overwegen.

Met een coach kun je elke maand enorme stappen maken, stappen die je zelfstandig misschien pas na een jaar had kunnen maken ;-).

#8. Blijf altijd leren en groei uit tot expert in je niche

De achtste tip voor succes met je online business is om nooit te stoppen met leren. Bij online ondernemen kun je eigenlijk alleen de beste in je niche worden door continue te blijven leren.

Zorg dat je uitgroeit tot expert binnen je vakgebied en laat dit duidelijk terugkomen binnen je onderneming.

Door jezelf tot een gigantische kennisbron te ontwikkelen kun je je klanten optimaal van dienst zijn en meer waarde bieden dan ieder ander.

Wanneer je over breed pakket aan kennis beschikt zullen je klanten dit vanzelf opmerken en zich eerder vertrouwd voelen. Als je echt aan de top wilt komen te staan moet je je kennis gewoon wekelijks blijven bij schroeven.

Elke niche is in beweging, waardoor je maar beter actief de nieuwste ontwikkelingen kunt volgen. Je wilt tenslotte niet voor schut komen te staan bij je klanten omdat je van bepaalde zaken niet op de hoogte bent…

Lees artikelen, volg seminars, of ga naar events die relevant zijn voor je vakgebied. Doe je dit niet dan is de kans groot dat de concurrentie je voorbij schiet. En dan is nu net wat je niet wilt ;-).

#9. Neem ook eens vrij en de tijd om te ontspannen

De laatste tip die ik je in deze blog wil meegeven is dat je niet moet vergeten om tijd vrij te maken voor ontspanning. Er zijn veel dingen te zeggen over hoe je het beste online kan ondernemen, maar hoe je kun je hier gelukkig mee worden door altijd maar te blijven werken?

Als je naast succesvol ook gelukkig wilt worden, kan ontspanning niet ontbreken.

Het is helemaal niet erg om af en toe eens vrij te nemen – sterker nog, dit kan juist een positieve invloed op je business hebben.

Wanneer je merkt dat je gewoon echt even geen inspiratie hebt is het soms beter om even uit je business te stappen. Zoals ik eerder al zei kan je dan gaan sporten of wandelen.

Juist heb je op dit soort momenten creatieve ingevingen omdat je je business dan vanaf een afstand bekijkt.

Maak elke dag gewoon wat tijd vrij voor de dingen die je gelukkig maken. Uiteindelijk is het van groot belang om ook van het leven te blijven genieten :-).


Dit waren ze dan. Mijn 9 tips voor online succes en een gelukkig leven! Ik hoop dat je ze waardevol vond en er wat inspiratie uit hebt kunnen halen ;-).

Vond je 9 tips eigenlijk niet genoeg? Dan heb ik goed nieuws voor je…

Ik heb namelijk nog een andere blog gepubliceerd waarin ik 15 extra succestips met je deel. In mijn blog ‘Hoe word je succesvol en rijk?’ ontdek je ze alle 15!