Wat is de blockchain?
Op het moment dat jij jezelf wel eens verdiept hebt in cryptocurrency, of zelf actief bent in de wereld van de cryptocurrency, heb je vast en zeker wel eens over de blockchain gehoord.
Maar wat is dat nu precies? In het kort gezegd is een blockchain een keten van verschillende data die gedeeld wordt met een netwerk van individuele onafhankelijke partijen.
Binnen deze keten kunnen transacties gedaan en opgeslagen worden zonder dat deze later verwijderd of aangepast kunnen worden. Alle data in een blockchain wordt opgeslagen in de volgorde van wanneer de data binnenkomt. Omdat de data niet aangepast kan worden, wordt de blockchain bestempeld als een objectieve dataset.
Inhoudsopgave
De blockchain vs. de Bitcoin
Vaak komen de blockchain en de Bitcoin in dezelfde zin voor, of worden ze in dezelfde adem genoemd. Toch zijn zij niet hetzelfde. De blockchain is namelijk geen bedrijf, munt of app. Dit is een nieuwe manier om data op te slaan in de cloud op een betrouwbare en veilige manier.
De nieuwe manier om data op te slaan kan gebruikt worden in combinatie met allerlei verschillende soorten applicaties, betaalproviders, social medianetwerken en nog verschillende andere zaken. Een blockchain is niet één specifiek programma. Er bestaan namelijk verschillende blockchains.
Om alle data op te kunnen slaan, moet het netwerk achter deze data de binnenkomende gegevens accorderen. Dit netwerk bestaat uit verschillende computers.
Deze computers worden ook wel nodes genoemd. Op het moment dat de nodes binnen een netwerk overeengekomen zijn, wordt de binnengekomen informatie toegevoegd aan de blockchain. Omdat het netwerk achter een blockchain uit een aantal computers bestaat, is er niet maar één database waarin alle gegevens worden opgeslagen.
Er zijn namelijk op iedere computer binnen het netwerk kopieën van de binnengekomen gegevens te vinden. Zo’n netwerk wat uit meerdere computers bestaat, wordt ook wel een peer to peer netwerk genoemd.
Gebeurd er iets met een computer binnen het netwerk? Dan is er niets aan de hand. De data is dan namelijk nog steeds te raadplegen en onbeschadigd.
Verschillende soorten blockchains
Er zijn verschillende soorten blockchains. Echter is de meest gebruikte en voorkomende blockchain de publieke blockchain. Deze is volledig decentraal en het is voor vrijwel iedereen mogelijk om deel te nemen aan een netwerk binnen zo’n blockchain. Denk bijvoorbeeld maar aan alle klanten van een bank. Die behoren allemaal tot dezelfde blockchain.
Naast de publieke blockchain is er ook nog een private blockchain. Dit is een netwerk waar niet zomaar iedereen lid van kan worden. Ook heeft een private blockchain altijd een eigenaar die bepaald wie wel of niet wordt toegelaten tot het netwerk. Denk hierbij maar aan het netwerk wat gebruikt wordt binnen een bedrijf.
Naast bovengenoemde blockchains is er ook nog de consortium blockchain. Dit netwerk zit tussen de publieke- en de private blockchain is. Binnen een consortium blockchain is er een bepaald samenwerkingsverband tussen een aantal partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan verschillende instanties die met elkaar samenwerken.
Cryptocurrency en de blockchain
Nu je weet wat de blockchain precies is, heb je vast al wel een idee wat cryptocurrency en blockchain nu precies met elkaar te maken hebben. De complete cryptocurrency wereld is op de blockchain aangewezen.
Alle transacties die gedaan worden met betrekking tot allerlei verschillende soorten cryptocurrency worden opgenomen in een blockchain. Dit is ontzettend handig. Hierdoor wordt het onder andere voor Bitcoin eigenaren mogelijk om het besteedbare saldo uit te rekenen. Hierdoor kunnen transacties die gedaan worden geverifieerd worden zodat mensen die een bitcoin of een deel daarvan kopen ook daadwerkelijk de eigenaar worden.
Welke belangen heb jij bij een blockchain?
Op de grootste actieve netwerken zit een blockchain. Dit wil zeggen dat er verschillende computers op zo’n netwerk zijn aangesloten en allemaal beschikken over een blockchain. Op het moment dat iemand bepaalde data wil veranderen, dan is dit niet zomaar mogelijk.
Voordat dit namelijk mogelijk is moeten eerst alle blockchains op al deze computers aangepast worden. Je kunt je voorstellen dat dat niet zomaar gaat gebeuren.
Dit is meteen de reden waarom jij belang kan hebben bij een blockchain. Zeker op het moment dat je actief bent in de wereld van de cryptocurrency. Wanneer je namelijk een transactie doet, worden alle gegevens opgeslagen.
Verkoop jij dus cryptocurrency door aan iemand anders en beweert diegene dat hij of zij deze crypto nooit ontvangen heeft? Dan is er voldoende bewijs om aan te kunnen tonen dat dit wel zo is. Andersom kan dit natuurlijk ook aangetoond worden.
Overigens kun je niet alleen belang hebben bij de blockchain op het moment dat je actief bent in de wereld van de cryptocurrency. Zo’n geschakeld netwerk is namelijk in heel veel verschillende situaties van belang en aanwezig. De blockchain staat dus los van de bitcoin en andere cryptocurrency, maar is een begrip op zichzelf.
Als je nog meer wilt leren over alles wat met crypto te maken heeft dan is het volgen van een crypto cursus een verstandige optie.