doelen - in het leven

Doelen in het leven: Waarom ze zo belangrijk zijn en hoe je met 5 simpele vragen jouw doelen kan ontdekken.

doelen - in het leven

Helaas gaan veel mensen vandaag de dag nog altijd doelloos door het leven. Ze vragen zich af wat ze de afgelopen maanden hebben gedaan en wat ze nou eigenlijk bereikt hebben. Hierdoor voelen ze zich vaak niet voldaan en voelen ze dat ze hun tijd een stuk beter hadden kunnen besteden. En helaas is de waarheid dat dit meestal ook het geval is…

Wil jij weten waarom doelen in het leven zo belangrijk zijn en hoe je ze in 5 simpele stappen kan ontdekken? Dan raad ik je aan om snel verder te lezen!

Inhoudsopgave

Waarom zijn doelen in het leven zo belangrijk?

Op basis van de inleiding raad je waarschijnlijk al een beetje waarom doelen in het leven zo belangrijk zijn. Zonder doelen in je leven vaar je nou eenmaal naar een onbekende bestemming. Hierdoor blijf je zonder duidelijke richting doorvaren waardoor je ook nooit op een eindbestemming uitkomt.

Dit is ook precies de reden waarom mensen soms heel druk kunnen zijn, maar zich na een paar maanden toch afvragen wat ze nou eigenlijk bereikt hebben. Het probleem is dat ze vooraf geen duidelijke koers hadden waardoor ze 1) niet kunnen vaststellen of ze genoeg bereikt hebben en 2) zich daardoor ook niet voldaan en gelukkig voelen.

de weg naar je doel

Hoogstwaarschijnlijk kennen deze mensen ook maar weinig focus omdat ze geen houvast binnen hun dagen hebben.

De situatie hierboven geeft aan waarom doelen onmisbaar in het leven zijn, zeker als je succesvol, rijk en gelukkig wilt worden. Door doelen te stellen > hier bewust naartoe te werken > en ze te behalen, zul je voldoening binnen je leven ervaren.

Hierdoor ervaar je automatisch meer geluk en is de kans veel groter dat je successen binnen je leven bereikt. Simpelweg omdat je hier bewust naartoe hebt gewerkt.

Doelen en online ondernemen

Vooral voor online ondernemers is het stellen van doelen essentieel. Naast dat een doel je richting geeft – is het een belangrijke motivatie om dagelijks te knallen aan je onderneming. Je hebt immers een doel gesteld en gaat er alles aan doen om deze binnen de gestelde tijd waar te maken.

Het mooie van doelen is dat je kunt meten in hoeverre je vooruitgang hebt geboekt – en kunt vaststellen of de dingen die je deed voldoende resultaat hebben opgeleverd. Is dit niet het geval? Dan weet je tenminste dat er dingen anders moeten als je over een paar maanden betere resultaten wilt.

Heb je als doel gesteld om €7500 omzet met je business te draaien in het eerste kwartaal van het jaar? En merk je aan het einde van maart dat dit helaas niet meer dan €5000 is geworden? Dan weet je in ieder geval dat het beter moet én kan je jezelf vragen stellen om het tweede kwartaal beter te doen.

Ben je op dit moment actief als online ondernemer en heb je nog geen doelen gesteld? Dan hoop ik dat je er op dit punt van overtuigd bent dat je dit maar beter kan gaan doen. Maar als je dit niet bent en dit artikel leest geldt dit net zo goed voor jou ;-).

Hoe je met 5 simpele vragen doelen in het leven kan ontdekken? Dat ga ik in het vervolg van deze blog precies aan je uitleggen :-).

5 simpele vragen om doelen in het leven te ontdekken;

1. Wat zijn de dingen die je het liefste doet? Wat is je passie?

De eerste vraag gaat over welke dingen je binnen je leven het liefste doet en wat je passies zijn. Het is belangrijk om dit als eerst helder voor jezelf te krijgen omdat dit de basis vormt van je doelen. Je wilt immers aan de slag met iets wat je zelf leuk vind om te doen, toch?

Denk daarom goed na over deze vraag en schrijf alles op wat erin je opkomt.

2. Waar liggen je interesses / welke onderwerpen grijpen je aan?

De tweede vraag sluit aan op de eerste maar gaat meer over waar je interesses nog meer liggen. Wat zijn de onderwerpen waar jij het liefst artikelen van leest of films van kijkt? Waar raak je op verjaardagen vaak maar niet over uitgepraat?

Door antwoord op deze vragen te geven zul je waarschijnlijk ook een duidelijker antwoord krijgen op waar je passie ligt. Soms kan dit nog wel eens lastig zijn – maar als je lang genoeg blijft graven kom je hier vanzelf achter.

Kijk dus eens van een afstandje naar je leven en vraag je af welke dingen je nou echt interessant vindt. Schrijf bij deze vraag ook weer alles wat erin je opkomt op.

3. Wat zijn de talenten die jou uniek maken?

Naast je interesses is het van belang dat je gaat kijken naar welke unieke talenten je hebt. Welke vaardigheden en skills onderscheiden jou als persoon en waar ben je gewoon heel goed in?

Wanneer je aan bepaalde doelen werkt wil je natuurlijk wel dat je hierbij je eigen talenten optimaal gebruikt. Door je eigen unieke talenten in te zetten wordt de kans op succes, geluk en rijkdom een stuk groter dan dat je dit niet doet.

4. Hoe kun je je talenten en passie in positieve zin gebruiken in je leven?

Nu je hebt bepaald wat je talenten, interesses, en passies zijn, is het tijd om na te denken over hoe je ze in positieve zin in je leven kan gebruiken. Dit is de sleutel voor het stellen van doelen waarmee je voldoening en succes bereikt. En misschien zelfs wel een verschil in de wereld kan gaan maken ;-).

Denk ook over deze vraag weer goed na en schrijf alles op wat erin je opkomt. Wat ik je hierbij nog wil meegeven is dat vrijwel niks te groot is en alles mogelijk is als jij hier maar in gelooft. Denk daarom vooral ook groot en vraag jezelf of wat het maximale is wat je met je talenten kunt gaan waarmaken.

5. Welke doelen kun je bedenken op basis van vraag 4?

Voordat je bij deze vraag al heel uitgebreid je doelen begint te noteren, wil ik je voor nu vragen om dat nog even in concept te doen. Ik ga in de rest van dit artikel namelijk een aantal belangrijke zaken met je delen, die onmisbaar zijn als je naast een doel ook een goed doel wilt stellen.

Daarnaast krijg je aan het eind nog een aantal voorbeelden van me, waar je misschien nog wat inspiratie uit kunt opdoen. Denk dus alvast even goed over deze vraag na – maar ga nog niet teveel in op de details ;-).

Op basis van de antwoorden op vraag 1 t/m 4 wil ik je nu vragen om een aantal concept-doelen op te stellen. Je hebt er al over na gedacht hoe je je talenten en passie in positieve zin binnen je leven kunt gaan inzetten. Nu is het tijd om deze uitkomst om te zetten in doelen zodat je dit ook daadwerkelijk gaat doen ;-).

doel raken

De 5 kenmerken van een goed doel

Als het goed is heb je nu dus een aantal doelen voor jezelf op papier gezet. Zoals ik al zei moet ik eerst nog een aantal belangrijke zaken met je delen voordat je je doelen volledig bepaald. En dit heeft alles te maken met de 5 kenmerken waaraan een goed doel moet voldoen

Om doelen te kunnen bepalen is het namelijk van belang dat je ze op de goede wijze opstelt. Misschien heb je er wel eens van gehoord – maar om effectieve doelen te stellen wordt gebruik gemaakt van het SMART-principe.

Dit principe stelt dat een goed doel aan 5 kenmerken moet voldoen – en dat zijn de volgende;

 1. Specifiek
 2. Meetbaar
 3. Acceptabel
 4. Realistisch
 5. Tijdsgebonden

Om te beginnen moet het doel dus specifiek zijn, bijvoorbeeld door concrete getallen te gebruiken en zaken toe te lichten. Doordat je concrete getallen gebruikt en er dan een deadline aan toevoegt, wordt je doel vervolgens meetbaar en tijdsgebonden. Bijvoorbeeld dat je binnen 3 maanden 10 kilo gaat afvallen.

Het doel moet daarnaast wel acceptabel en realistisch zijn om voor jou als persoon waar te maken. Wanneer je weet dat gezond eten je erg moeilijk afgaat en 3x per week sporten je veel moeite kost, is het misschien beter om je doel iets lager te stellen. Terwijl iemand die dit heel makkelijk af gaat juist weer voor een grotere uitdaging kan gaan.

Bepaal voor jezelf wat haalbaar is door te kijken waar je op dit moment staat. Zo kun je natuurlijk moeilijk stellen dat je over 3 maanden 85 kilo wilt wegen terwijl je nu 115 weegt. Dat wordt volgens mij een hele lastige opgave ;-).

Het is dus belangrijk om rekening te houden met de 5 kenmerken hierboven zodat je 1) kunt meten of je je doel behaalt hebt en 2) vooraf kunt vaststellen of je doel wel zo realistisch is om niet met een teleurstelling te eindigen.

Een doel hoeft niet groot te zijn…

Als toevoeging op de vragen hierboven wil ik nog even iets belangrijks zeggen. Dat is dat een doel niet per se heel groot hoeft te zijn. Mensen maken het stellen van doelen vaak te groot en zien het als iets wat hun hele leven bepaald.

Wat belangrijk is is dat je er niet meteen je ultieme levensdoel van maakt. Zie het als een richting voor de komende maanden/jaren en niet meteen alles iets allesomvattend.

Je doelen kunnen tijdens het leven ook telkens weer veranderen – sterker nog dat kan bijna niet anders. Naar mate je ouder wordt zul je namelijk weer nieuwe interesses/passie ontdekken waardoor er vanzelf weer nieuwe doelen in je leven zullen ontstaan.

Als afsluiting van deze blog zal ik hieronder nog een aantal voorbeelden noemen die weerspiegelen dat doelen zowel groot – als wat kleiner kunnen zijn. Zie deze doelen slechts als inspiratie voor het stellen van je eigen persoonlijke doelen ;-).

Voorbeelden van doelen in het leven

 • Financieel onafhankelijk worden voor het einde van 2025 met een passief inkomen van minimaal €10.000 per maand.
 • Elk dag 1 uur eerder opstaan om te lezen en zo mijn kennis te vergoten.
 • In 2021 mijn droomreis naar Curacao gemaakt en hier voor juni 2021 €5000 voor gespaard.
 • Binnen de komende 3 jaar (voor eind 2024) een eigen boek geschreven en uitgebracht.
 • Voor het einde van 2020 afgevallen tot 80kg door 4x per week naar de sportschool te gaan.
 • Elke dag minimaal 2 stuks fruit en 250 gram groente eten om gezonder te gaan leven.
 • Voor 31-03 2021 minimaal €25.000 omzet met mijn business gedraaid.
 • Minimaal 2x in de maand een hele dag iets leuks met mijn familie doen.

Zoals je ziet zijn het hele specifieke doelen – maar wel doelen die je in het leven verder brengen. Je weet hiermee precies wat je wilt én waar je naartoe werkt ;-).

Tot slot wil ik je daarom uitdagen om nu direct 3 doelen op te stellen die je in de komende 3 maanden voor jezelf gaat waarmaken. Gebruik hiervoor de bovenstaande doelen en de overige informatie die ik je in dit artikel heb gegeven – zoals de 5 kenmerken van een goed doel.

Zodra je dit hebt gedaan wil ik je ook nog uitdagen om je doelen voor de komende 6 en 12 maanden te bepalen.

Je zult merken dat het een enorm verschil gaat maken wanneer je elke dag bewust naar deze doelen toewerkt! Vanzelf ga je je tijd beter besteden en meer focus houden op de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Dus ga aan de slag, ik wens je voor nu alvast veel succes!