hoe word je financieel onafhankelijk

Hoe word je financieel onafhankelijk? 11 tips waarmee je kan ontsnappen uit loondienst!

hoe word je financieel onafhankelijk
Financieel onafhankelijk

Hoe word je financieel onafhankelijk? – Dit is een vraag waar eigenlijk iedereen het antwoord wel op zou willen weten. Veel mensen geven deze droom al op voordat ze eraan begonnen zijn. Terwijl het tegenwoordig makkelijker is dan ooit, veel mensen zijn financieel onafhankelijk en leven een laptop lifestyle.

Het is natuurlijk ook niet zo makkelijk om even financieel onafhankelijk te worden. Toch is het op de lange termijn, denk bijvoorbeeld aan 10 jaar zeker mogelijk wanneer je met een slimme strategie aan de slag gaat.

Helaas is het niet zo makkelijk om deze strategie zwart op wit uit te schrijven. Dit komt omdat iedereen zijn eigen weg naar financiële onafhankelijkheid moet ontdekken. Tot mijn spijt moet ik je dus vertellen dat er niet één geniale strategie is om financieel onafhankelijk te worden. Wel kan ik je vertellen dat het niets met leeftijd te maken heeft. Leeftijd is slechts een getal!

Ondanks dat er niet één allesomvattende strategie is, zijn er dingen die de kans op financiële onafhankelijkheid heel groot maken. Sterker nog, ik denk dat als jij bepaalde dingen in je leven toepast dit einddoel uiteindelijk niet kan uitblijven…

Om het zo eenvoudig mogelijk te houden heb ik deze dingen verwerkt in de vorm van 11 tips. Deze tips zijn opgesteld op basis van inzichten en adviezen van verschillende ‘financieel onafhankelijken’, en zijn in 2022 nog altijd zeer effectief. Lees dan ook snel verder om de 11 gouden tips in deze blog te ontdekken!

Inhoudsopgave

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Om te weten hoe je financieel onafhankelijk wordt is het wel zo handig om eerst wat meer over dit begrip zelf te weten. Want wat is financiële onafhankelijkheid precies en wanneer kun je tegen iemand zeggen dat je financieel onafhankelijk bent?

Financieel onafhankelijk zijn betekent niets minder dan dat je voor je inkomsten niet meer van een werkgever afhankelijk bent.

Zoals je al een beetje uit het begrip had kunnen afleiden ;-).

Je hoeft dus niet meer in loondienst te werken om maandelijks een geldbedrag op je rekening te zien verschijnen. Dit komt omdat jij helemaal zelf voor je inkomsten zorgt, bijvoorbeeld via je eigen onderneming of door andere manieren die geld in het laatje brengen.

Financieel onafhankelijk worden

Waar het in deze blog voornamelijk om gaat is het verdienen van een passief inkomen om financieel onafhankelijk te worden.

Een passief inkomen houdt in dat er maandelijks geld blijft binnenkomen zonder dat je er direct werkzaamheden voor aan het uitvoeren bent.

Het mooie is dat je door op deze manier geld te verdienen aan niemand verantwoording hoeft af te leggen en alles zelf bepaalt. Verder zit er geen limiet aan je inkomsten waardoor je bij succes veel leuke dingen kunt doen en kopen.

Als jij meer wilt weten over waarom het zo mooi is om financieel onafhankelijk te zijn raad ik je aan om mijn blog met 7 grote voordelen van een passief inkomen eens door te lezen.

Hoe word je financieel onafhankelijk: 11 gouden tips!

#1. Zorg voor een goede mindset

Om deze blog af te trappen wil ik meteen beginnen met de allerbelangrijkste tip die echt onmisbaar is.

Wanneer jij aan succesvolle mensen de vraag stelt: Hoe word je financieel onafhankelijk? Dan zal je één antwoord waarschijnlijk regelmatig tegenkomen: Zorg voor een goede mindset.

Hiermee bedoelen ze dat je moet zorgen dat je over een denkwijze beschikt waar succes en geld verdienen een belangrijk onderdeel van is. Het trainen van krachtige en positieve dagelijkse gedachtes vormt naar mijn mening de kern van financiële onafhankelijkheid bereiken.

Hoe financieel onafhankelijk worden?

Alleen met de juiste groei-mindset zal je jezelf ontwikkelen tot een persoon die veel waarde aan anderen kan geven. En dit is één van de sleutels als jij veel geld in je leven wilt gaan verdienen.

Het belangrijkste van een goede mindset is dat je voorkomt dat je op een dag hetgeen opgeeft waar je naartoe aan het werken bent.

Als jij financieel onafhankelijk wilt worden zal je namelijk andere dingen moeten gaan doen dan de ‘massa’ . Zoals bijvoorbeeld je eigen onderneming opzetten of op een andere manier zorgen voor een hoger inkomen.

Het ontwikkelen van een op groei gerichte mindset komt nog uitgebreid aan bod in de volgende 10 tips ;-).

#2. Stel duidelijke doelen en werk hier elke week aan

Als we kijken naar de elementen die binnen de mindset van vrijwel alle succesvolle mensen terugkomen, dan is dit zonder twijfel het stellen van duidelijke doelen. Zonder duidelijke doelen word je naar mijn mening namelijk heel moeilijk financieel onafhankelijk.

Vrijwel alle mensen die op dit moment financieel onafhankelijk zijn, zijn begonnen met heldere doelen voor ogen.

Of dit nou het verdienen van geld via hun eigen business was, of investeren om hun vermogen te vergoten. Ze begonnen allemaal met een duidelijk doel voor ogen. Alleen op deze manier werk je naar iets toe een besteed je hier elke week bewust aandacht aan.

Je zou als concreet doel bijvoorbeeld kunnen stellen dat je naast je baan elk dag één of twee uurtjes aan je eigen business gaat werken. En dat je hier over een jaar een inkomen van €1000 extra door wilt gaan verdienen. Door op te schalen kan je berekenen hoe hoog dit extra inkomen over een langere periode kan zijn.

Het beste is om korte termijn doelen te stellen, bijvoorbeeld per 3 maanden – maar daarnaast ook doelen voor op de lange termijn, bijvoorbeeld dat je over 5 of 10 jaar financieel onafhankelijk wilt zijn.

#3. Bouw aan je ‘side-hustle’

Nu je in ieder geval een beetje een idee hebt van het belang van een op groei gerichte mindset, wil je vast en zeker ook weten hoe je deze mindset dan op de goede manier kunt gebruiken.

Want met een goede mindset op zichzelf word je natuurlijk niet zomaar financieel onafhankelijk…

Het is daarom de bedoeling dat je dingen gaat doen die je elke maand meer inkomsten zullen opleveren. Ik wil hierbij wel even zeggen dat er natuurlijk 2 kanten zijn;

  1. Je zorgt dat je meer (passieve) inkomsten krijgt om financieel onafhankelijk te worden
  2. Je zorgt dat je zoveel mogelijk bespaart om uiteindelijk niet meer te hoeven werken

Ondanks dat je ook alleen met de 2e manier financiële onafhankelijkheid kunt bereiken, is dit niet waar de focus in dit artikel op ligt. Ja, het is belangrijk om op je uitgaven te letten om meer geld over te houden.

Meer om eerst jaren extreem te besparen om vervolgens een paar jaar financieel onafhankelijk te kunnen leven is naar mijn mening niet de manier. De financiële onafhankelijkheid waar ik het over heb is hoofdzakelijk gericht op het opbouwen van een passief inkomen.

Het draait hierbij dus niet om besparen, besparen, en nog eens besparen – maar juist om meer verdienen. Het verdienen van een passief inkomen brengt uiteindelijk veel meer voordelen met zich mee dan een leven gericht op besparen.

Een van de voordelen is ook dat je hier op de lange termijn zelfs financiële vrijheid door kan bereiken.

Oftewel – het kan je een leven vol luxe en mogelijkheden gaan opleveren.

Wil jij weten hoe je aan je eigen onderneming kan bouwen om een passief inkomen via internet op te bouwen? Dan raad ik je aan om dit blogartikel eens aandachtig door te lezen :-).

#4. Ga je dromen en passie achterna

Aan het begin van deze blog zei ik dat er niet echt één strategie is om financieel onafhankelijk te worden. Toch is er een soort van strategie die door heel veel succesvolle ondernemers en financieel onafhankelijken is toegepast.

Dit geheim is dat het grootste deel van de mensen die veel geld verdienen – en niet meer van een werkgever afhankelijk zijn – zich volledig op hun passie hebben gestort en hier heel erg goed in zijn geworden.

Hoe simpel dit ook klinkt, er zijn maar weinig mensen die dit trucje ook daadwerkelijk toepassen. Ook jij zult nu waarschijnlijk denken dat dit niet meer dan logisch is.

Maar als ik je nu de vraag stel: Heb je bepaalde dromen die je nooit echt heb waargemaakt, omdat dit te onzeker voor je toekomst leek? Terwijl je zeker weet dat je hier elke dag veel meer plezier uit zal halen dan je huidige werk?

Dan denk ik dat ook jij hier minimaal één grote droom bij kan bedenken…

Ik denk dat echt 99% van de mensen die via hun eigen onderneming financieel onafhankelijk zijn geworden, iets zijn gaan doen waar ze elke dag plezier uit halen.

Ze hebben vaak een uiterste interesse in het onderwerp en willen er elke nieuwe dingen over blijven leren.

Op den duur zijn ze hierdoor uitgegroeid tot een expert in hun vakgebied en dat zagen ze vanzelf terug in hun financiële vermogen :-).

Als jij een droomt of passie hebt waar je eigenlijk nooit echt mee van start bent gegaan wil ik je daarom maar één advies geven: Ga deze droom achterna en zorg dat je een expert wordt in dit vakgebied!

Als jij deze passie met anderen deelt en er een business omheen bouwt maak je een zeer grote kans om financieel onafhankelijk te worden ;-).

Financieel onafhankelijk worden in 10 jaar

#5. Elk veelbelovend idee is het proberen waard

Deze tip sluit goed aan om de vorige en is hier onlosmakelijk mee verbonden.

Als jij een bepaalde passie hebt en een idee voor ogen hebt voor hoe jij hier geld mee kan gaan verdienen, dan is dit idee altijd het proberen waard.

Om dit onderbouwen kijken we even naar de andere kant van het verhaal:

Het grootste deel van de mensen die in hun leven nooit financiële onafhankelijkheid hebben bereikt, hebben de veelbelovende ideeën die ze in hun leven hebben gehad nooit tot uitvoering gebracht.

Ze verzonnen al snel excuses waarom het waarschijnlijk niet zou gaan werken en gingen door met hun loondienst-baan. Als je altijd zo denkt is het bij voorbaat natuurlijk al uitgesloten dat je een succesvolle business opzet waarmee je financieel onafhankelijk wordt…

Niet geschoten is altijd mis, en dit geldt zeker binnen de business-wereld. Ik wil je daarom aanmoedigen om dat veelbelovende idee waar je al een tijdje mee rondloopt nu echt eens tot uitvoering te brengen.

Of dit nou een tot in detail uitgedacht business plan is – het beginnen aan een verdienmodel op het internet – of het investeren in aandelen om op de lange termijn financieel onafhankelijk te worden, alleen door aan iets te beginnen creëer je voor jezelf een kans op financiële onafhankelijkheid.

Als je altijd hetzelfde blijft doen, blijf je ook dezelfde resultaten houden en hetzelfde leven leiden. In de volgende tip vertel ik je nog meer over het belang van andere dingen doen…

#6. Vervang oude gewoontes

Om andere resultaten te gaan behalen zal je andere gewoontes binnen je dagelijks leven moeten inbouwen. Alleen dan is het mogelijk om op de lange termijn veranderingen binnen je leven te bewerkstelligen.

Het gaat hierbij natuurlijk om positieve gewoontes die je vooruit helpen en je dichterbij je doelen brengen. Als ik naar de weg van andere mensen richting hun leven van financiële onafhankelijkheid kijk zie ik een duidelijk patroon.

Een veelvoorkomende gewoonte is bijvoorbeeld dat ze naast hun baan elke dag een paar uurtjes van hun vrije tijd aan hun business opofferde. Ze bouwen hierdoor geleidelijk aan iets wat na verloop van tijd genoeg inkomsten geneerde om hun baan te kunnen opzeggen.

Ze stelden duidelijke doelen en deden dagelijks dingen die ze weer een stapje verder brachten.

Welke gewoontes nog meer kenmerkend zijn voor financieel onafhankelijken en succesvolle ondernemers ontdek je in het het vervolg van deze blog….

#7. Besteed je tijd nuttig en zeg vaak ‘nee’

Een belangrijke gewoonte die je veel geld en succes kan opleveren is om de tijd die je hebt zoveel mogelijk nuttig te besteden. Laten we zeggen dat je 7/8 uur per dag slaapt en dat we elke dag in ieder geval 16 uur overhouden. Waar besteed jij deze tijd dan aan?

De meeste zullen doordeweeks 8 van deze 16 uur aan hun werk besteden. Maar wat doe jij met de 8 uur die je overhoudt en de 2x 16 uur in het weekend?

Tv kijken en series kijken op Netflix? Uren doorbrengen op Facebook en Instagram? Of misschien op de bank hangen met een muziekje aan?

Hoogstwaarschijnlijk maak ook jij jezelf schuldig aan een aantal van deze nutteloze en tijd-verspillende activiteiten. Dit is misschien een beetje grof gezegd, maar hier komt het wel op neer als je kijkt naar wat deze dingen je opleveren.

Ik wil niet zeggen dat je geen dingen doet die wel nuttig zijn, zoals sporten of genieten met familie/vrienden. Maar ik weet zeker dat er genoeg uren zijn die je in de week nou niet bepaald ‘nuttig’ besteed.

Zeker niet in het kader van je droom om financieel onafhankelijk te worden…

Als jij deze droom wilt gaan verwezenlijken zal je er ook dingen voor moeten laten, en je meer uren moeten besteden aan het verdienen van meer inkomsten.

Ze kun je na je werk bijvoorbeeld 2 uurtjes aan je onderneming gaan werken, of een cursus volgen die je meer kennis oplevert.

Ook zal je af en toe eens ‘nee’ moeten zeggen tegen feestjes of andere dingen die je niet verder brengen. Probeer echt zoveel mogelijk van je tijd nuttig te besteden aan dingen die je op de lange termijn meer inkomsten kunnen gaan opleveren.

Goed omgaan met je tijd is essentieel als jij financiële onafhankelijkheid wilt gaan bereiken.

goed omgaan met tijd voor financiële onafhankelijkheid

#8. Lees veel boeken en blijf investeren in jezelf

Deze 8e stap sluit zowel aan op een nieuwe gewoonte als een belangrijk stukje mindset. Mensen die op hun eigen houtje geld verdienen – en ervoor hebben gezorgd dat ze financieel onafhankelijk zijn – hebben bijna allemaal één ding gemeen.

Ze investeren in zichzelf en hebben er geheel zelfstandig voor gezorgd dat ze een expert in hun vakgebied zijn geworden. Je kunt hierbij denken aan boeken lezen, podcasts luisteren of cursussen volgen.

Natuurlijk word je door alleen boeken te lezen niet meteen financieel onafhankelijk. Maar door te lezen en in jezelf te blijven investeren, wordt de kans op financiële onafhankelijkheid wel een stuk groter.

Je beschikt hierdoor namelijk over meer waardevolle kennis die je aan anderen kan bijbrengen. Over het algemeen geldt dat hoe meer je jezelf waard maakt, hoe meer waarde je aan anderen kan geven.

Investeren in jezelf kan eigenlijk alleen maar positief uitpakken voor je financiën. Je kunt er een betere business door opzetten, en gaat sneller kansen zien om meer geld te verdienen.

Aan het begin lijkt het kopen van boeken en cursussen je vooral geld te kosten. Maar ik heb het hier niet voor niets over ‘investeren’.

Uiteindelijk gaat elke cent die je uitgeeft je op de lange termijn namelijk veel meer opleveren. Zolang je de kennis natuurlijk wel toepast, en dit op de juiste manier doet :-).

#9. Neem een succesvolle coach

Ook de negende tip is er één die een bijdrage heeft geleverd aan de financiële onafhankelijkheid van veel mensen. Dit is dat je een coach moet zoeken die zelf al het succes heeft bereikt waar jij naar streeft. Of een succesvolle ondernemer in het algemeen waar je veel van kan leren.

Als jij net met ondernemen, investeren of wat dan ook begint wil ik niet zeggen dat je hier meteen vanaf dag één al mee moet beginnen. Maar als je de volgende stap wilt maken is het nemen van een coach echt iets wat ik iedereen aanraad.

Het kan even een flinke investering zijn, maar als jij een goede coach hebt gevonden ga je dit er dubbel en dwars uit halen.

Als je coaching hebt zal je eerder tot nieuwe inzichten komen en eerder goede beslissingen nemen die tot succes leiden.

Je kan hiervoor immers advies vragen aan iemand die zelf het pad al bewandelt heeft. En die je behoedt voor fouten die je kunt gaan maken. Die zal je veel tijd en geld gaan besparen en je eerder gemotiveerd houden om je doelen te gaan bereiken.

Een coach kan je namelijk soms net de schop onder je kont geven die je nodig hebt en je motivatie inspreken op cruciale momenten. Denk hier op de lange termijn dus echt serieus over na en zoek iemand waarvan je zeker weet dat hij of zij je verder zal gaan brengen.

#10. Breng je uitgaven onder controle en blijf bezig met financiële ontwikkeling

Zodra je dan eenmaal een manier hebt gevonden om meer inkomsten te generen is het ook van belang om je uitgaven onder controle te brengen.

Eerder zei ik dat deze blog niet gericht is op besparen, maar natuurlijk blijft het belangrijk om goed met je financiën om te gaan. Dit zal je logischerwijs veel eerder financiële onafhankelijkheid opleveren. Blijf dus berekenen hoeveel je inkomsten en uitgaven zijn en wat uiteindelijk het bedrag is wat je over zult houden.

Want als je een business hebt opgezet maar daarnaast toch roekeloos blijft uitgeven, dan zal het lastig worden om jezelf uit loondienst te bevrijden.

Tenzij je echt een hele succesvolle onderneming hebt weten op te zetten die met gemak je uitgaven dekt natuurlijk ;-).

Een goede techniek om controle over je financiën te houden is om in ieder geval 10% van je inkomen voor jezelf te houden. Je kunt er zelf voor kiezen om dit 20 of 30 procent te maken. Maar zorg er zeker voor dat je een buffetje achter de hand hebt.

Op deze manier bouw je geleidelijk richting financiële onafhankelijkheid en zul je dus veel eerder je baan kunnen opzeggen.

Wat ik je daarnaast ook wil aanraden is om elke week bezig te blijven met financiële ontwikkeling. Bijvoorbeeld door boeken te lezen over hoe je het best met geld kan omgaan (tip: Rijke pa, Arme pa), of eventueel zelfs op dit gebied een coach te nemen.

Hoe jij de inkomsten uit je business in nog meer centen kan omzetten ontdek je in de laatste en 11e tip van deze blog…

#11. Spaar niet, maak weloverwogen investeringen

Nogmaals raad ik je dus niet aan om een op sparen gerichte strategie toe te passen. Wel heb ik in de vorige tip aangeven dat je in ieder geval 10% (en het liefst meer) van je verdiende inkomsten voor jezelf moet houden.

Dit betekent niet direct dat je deze inkomsten op je spaarrekening moet laten staan. Misschien wel een klein deel, maar ik raad je aan om altijd een deel van je inkomsten weloverwogen te investeren.

Als je oplettend bent geweest heb je het woord ‘investeren’ in deze blog ook al vaker voorbij zien komen.

Hierdoor zet je het geld wat je bezit als het ware weer aan het werk om meer inkomsten voor je te generen.

In tegenstelling tot sparen waar je door de extreem lage rente tegenwoordig vrijwel niks extra’s door verdient.

Veel mensen denken dat investeren en beleggen een onzekere bezigheid is waar je veel geld door kan verliezen. Ja – aan investeren zit een risico verbonden, maar dit wordt nihil als je echt alleen investeert in dingen waar je verstand van hebt. Of als je gebruik maakt van speciale software zoals de Trading Navigator Methode

Investeer niet zomaar in dingen die je een goed gevoel geven of waar anderen van zeggen dat het een goede investering zal zijn. Vooral wanneer deze mensen zelf maar weinig kennis van investeren hebben. Doe je dit wel dan is de kans wél groot dat je er geld door verliest…

Hoe kan je beginnen met investeren zonder dat je hier iets vanaf weet?

Stel dat je nog geen helemaal geen verstand hebt van investeren dan zijn er 2 opties;

  1. Ontwikkel je eigen kennis over investeren, bijvoorbeeld door een cursus te volgen of door boeken te lezen.
  2. Zoek een goede coach/adviseur die je helpt om winstgevende investeringen te maken

Als jij een deel van je inkomen succesvol weet te investeren zal je op een punt komen dat het geld vanzelf binnen blijft stromen. Ook dit noemen we naast geld via je eigen business een passief inkomen. Oftewel – je verdient geld zonder ervoor te werken en bent volledig financieel onafhankelijk ;-).

financieel onafhankelijk door investeren

Je kunt bijvoorbeeld investeren in aandelen of in vastgoed. Hoe je hiermee kunt beginnen ontdek je op slimlerenbeleggen.nl.

Ook investeren in crypto is in 2022 weer een sterk opkomend fenomeen en kan je veel passieve inkomsten opleveren. Wil jij meer weten over investeren in crypto? Dan zou je bijvoorbeeld de gratis training van Allesovercrypto kunnen volgen.

Financieel onafhankelijk word je echt alleen met een lange termijn strategie…

Voordat ik deze blog afsluit wil ik nog even één ding benadrukken. Dit is dat het bereiken van financiële onafhankelijkheid voor de meesten echt een lange termijn strategie is en zo ook het best benadert kan worden.

In dit artikel heb je ‘het denken op de lange termijn’ als het goed is al vaker voorbij zien komen en dit is niet voor niets zo.

Financieel onafhankelijk worden kost nou eenmaal tijd en meestal jarenlang hard werken.

Het vraagt om discipline en het nemen van risico’s die anderen eerder uit de weg zullen gaan. Maar als dit zich eenmaal begint uit te betalen is dit het allemaal meer dan waard geweest ;-).

Want zeg nou eerlijk, werk je liever 5 jaar keihard om vervolgens nooit meer te hoeven werken? Of werk je liever tot je 67e in loondienst met een paar weken vakantie per jaar? Terwijl je dit via je eigen succesvolle onderneming of beleggingen het hele jaar door kan hebben…

Wat is financieel onafhankelijk?

Je bent financieel onafhankelijk als je primaire inkomensbronnen hoger zijn dan de door het CBS gehanteerde lage-inkomensgrens voor een huishouden bestaande uit een persoon.

Hoeveel heb ik nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Als je voor altijd 4% van je vermogen op kunt nemen om van te leven. Als je financieel onafhankelijk wilt zijn dan heb je dus 25x je jaarlijkse uitgaven nodig.

Hoe kan ik financieel onafhankelijk worden?

In deze blog staan 11 tips om op een goede manier financieel onafhankelijk te worden. Ik heb hiervoor een bepaalde strategie die jou kan helpen om jouw doelen te bereiken.