winst-percentage - affiliate marketing

Affiliate marketing: Welk percentage van de winst ontvang ik als affiliate?

winst-percentage - affiliate marketing

Bol.com, Wehkamp – tegenwoordig bieden vrijwel alle grote e-commerce bedrijven een affiliate-programma aan. Zit jij eraan te denken om met Affiliate marketing te starten, en ben je benieuwd naar welk percentage van de winst je als affiliate nou eigenlijk ontvangt?

Vraag je je af of het mogelijk is om met affiliate marketing veel geld te verdienen? In dit artikel geef ik je de antwoorden!

Inhoudsopgave

Affiliate marketing in 2022

Er zijn steeds meer e-commerce bedrijven die een affiliate-programma aanbieden. Zij zien de voordelen die het voor hun eigen webwinkel bied, omdat hun producten en diensten als het ware ‘gratis’ worden gepromoot.

In 2020 zijn er inmiddels ook grote Nederlandse affiliate-netwerken. Dit biedt dus kansen voor jou als affiliate. Voorbeelden van grote Nederlandse affiliate aanbieders zijn Daisycon, Paypro, Tradetracker, en dus ook Wehkamp en Bol.com.

Affiliate marketing

Deze aanbieders bieden in de vorm van affiliate links de mogelijkheid om hun producten te promoten. Om zelf deze links te kunnen gebruiken zal je je dus wel eerst moeten aanbieden bij een affiliate netwerk.

Vervolgens kun jij dit product als affiliate bijvoorbeeld promoten via je eigen website of rechtstreeks via een advertentie. Het bedrijf dat de affiliate-link ter beschikking stelt zal dan vanzelf zien dat één van hun producten via jouw link is gekocht.

Ook al betalen bedrijven in eerste instantie niet aan affiliates voor het promoten van hun producten – zij zullen uiteindelijk toch zogeheten commissie (een deel van de winst) aan hun affiliates af moeten staan.

Meestal wordt deze commissie betaalt nadat iemand via de affiliate-link een product heeft aangeschaft, maar er zijn ook bedrijven die commissies verstrekken doordat affiliate partners leads voor ze hebben verzameld.

Welk percentage ontvang ik van de winst?

Maar hoeveel bedraagt het percentage van de winst (de commissie) bij affiliate marketing nou eigenlijk? Is dit een vast bedrag en verschilt dit per bedrijf of product? Het antwoord is dat dit per affiliate-netwerk en per product verschillend is.

Op basis van mijn eigen ervaring zie ik dat de meeste affiliate vergoedingen tussen de 20-40% liggen.

Er zijn ook adverteerders die je slechts 10% betalen – maar daarentegen kan een commissie ook wel eens 70% of zelfs meer bedragen!

Ik zie op Daisycon en Paypro genoeg voorbeelden voorbij komen waar je een aardige commissie mee kunt verdienen. Er zijn bijvoorbeeld cursussen van €900 die voor een affiliate een commissie van €250 opleveren.

Je ziet dus dat affiliate marketing je een aanzienlijk percentage van de winst kan opleveren – en dat terwijl je zelf geen tijd aan klanten of advertenties hoeft te besteden.

Commissie is nog geen conversie…

Bij het kiezen van een affiliate-netwerk of product is het wel belangrijk om ook op het conversiepercentage te letten. Het percentage wat je bij affiliate marketing ontvangt kan per netwerk verschillen – maar kijk niet alleen naar de commissie die je ontvangt…

Hiermee bedoel ik dat aanbieder A bijvoorbeeld een commissie van €35 voor een product van €80 geeft. En aanbieder B een product verkoopt van €50 en hiervoor een commissie van €15 geeft.

Stijgende winstlijn

Omdat de prijs van het product van aanbieder B lager ligt en hij bijvoorbeeld een betere funnel heeft – kan het zo zijn dat de conversie van deze aanbieder een stuk hoger ligt.

Ook al ligt de commissie bij adverteerder A hoger – het kan toch zijn dat je veel meer verdient door met aanbieder B in zee te gaan.

Als het conversiepercentage hier op 30% ligt en bij aanbieder A op 10%, kan je zelf wel uitrekenen bij wie je beter af bent als affiliate.

Mijn advies is dus om naast de commissie ook altijd te kijken naar het conversiepercentage van de aanbieder. Een aanbieder met een hoog conversiepercentage zal je meestal op de lange termijn ook weer meer opleveren.

Is het mogelijk om veel geld met Affiliate marketing te verdienen?

Maar is een gemiddelde commissie van 25% het waard om te starten met affiliate marketing? Mijn eerlijke antwoord: JA.

Als je het goed aanpakt kan je namelijk erg veel geld hiermee verdienen – ook al bied je niet zelf een product of dienst aan.

Om hier helemaal geen twijfel meer over te laten bestaan heb ik hieronder een mooie video voor je toegevoegd:

De belangrijkste reden waarom ik dit businessmodel het beginnen waard vind is door de zaken er omheen. Je hebt in tegenstelling tot e-commerce bijvoorbeeld niet te maken met klantenservice omdat jij zelf de producten niet direct verkoopt.

Een ander belangrijk voordeel is dat je als affiliate ‘gratis’ je commissies kunt verdienen door organisch te stijgen in Google.

Door consistent een website met waardevolle content te bouwen is het mogelijk om hoog te ranken in Google.

Als dit je op bepaalde trefwoorden lukt is het mogelijk om zo veel gratis bezoekers binnen te krijgen. Geen advertentiekosten dus – en als je het goed doet toch een aardig hoog inkomen. Zeker omdat het percentage wat je bij affiliate marketing ontvang dus aardig hoog kan uitvallen…

Passief inkomen door Affiliate marketing

Er zijn genoeg mensen die met Affiliate marketing veel geld en zo een passief inkomen via internet verdienen. Binnen een paar jaar is het zeker mogelijk om hier een maandelijks inkomen van €5000-€10000 mee te verdienen.

Weet wel dat Affiliate marketing op de korte termijn vaak niet meteen veel resultaten laat zien. Het is iets waar je aan begint – elke week aan bouwt – om zo iets waardevols op Google neer te zetten.

Je zult door te blijven leren uiteindelijk ook steeds meer kansen gaan zien om op te schalen. Als je er eenmaal achter bent hoe je je business kunt opschalen + automatiseren dan is je laptop een levensechte geldmachine geworden ;-).

Door elke week bezig te blijven zul je uiteindelijk een autoriteit binnen je niche kunnen worden. Hou je dit een langere tijd vol dan kan ik je garanderen dat het geld vanzelf binnen begint te stromen.

Als je twijfelde of het percentage wat je bij affiliate marketing ontvangt wel hoog genoeg is om een passief inkomen te genereren, hoop ik je na het lezen van deze blog overtuigt te hebben dat dit zeker wel het geval is.

Een goede manier om van start te gaan met affiliate marketing is met de cursus van Jacko Meijaardde Affiliate Marketing Revolutie 4.0. Hierin leer je stap voor stap hoe je geld kan gaan verdienen met affiliate marketing.

Ben jij benieuwd naar de Affiliate Marketing Revolutie? Via de knop hieronder ontdek je wat deze cursus je allemaal te bieden heeft!

Gerelateerde artikelen: