• Home
  • Crypto
  • Beleggen in cryptomunten! Hoe beleggen in crypto?
Beleggen in crypto

Beleggen in cryptomunten! Hoe beleggen in crypto?

Beleggen in crypto

Hoe crypto kopen?

Investeren in crypto

Beleggen in cryptomunten is een van de nieuwste manieren om in korte tijd veel geld te verdienen. Waarom precies?

Het is makkelijker dan ‘normaal’ beleggen en de coins stijgen snel in waarde.

Sinds het succes van Bitcoin zijn erg veel beleggers hard op zoek naar de nieuwste ‘booming coin’, die net als de eerste zorgt voor een snelle, explosieve stijging in kapitaal voor de belegger.

Het helpt ook zeker mee dat de munten steeds populairder worden. De hele ‘crypto space’ wordt trouwens steeds populairder onder de belegger.

Veel van hen kiezen dan ook voor cryptomunten om hun spaargeld in te stoppen tegenwoordig. Dit in plaats van conventionele aandelen van bijvoorbeeld Google, Shell of juist Tesla.

Je spaargeld laten staan op de bank heeft anno 2022 niet heel erg veel nut helaas door de lage rente. Ook dit probleem kan beleggen in cryptomunten oplossen door de erg snelle stijgingen.

Nu je precies weet waarom je zou moeten beleggen in crypto’s is het van belang voor je om te weten hoe je dit precies moet gaan doen. Er zijn namelijk wel erg veel cryptomunten te vinden en een goede kiezen is nog niet zo gemakkelijk natuurlijk.

Inhoudsopgave

Beleggen in crypto: De selectie voor een cryptomunt

Je hebt besloten om te gaan investeren in een cryptomunt en staat op het punt om er eentje te gaan kiezen. Je kent Bitcoin waarschijnlijk al en weet dat deze coin sinds het ontstaan ervan in 2009 explosief is gestegen tot enkele tienduizenden.

Is het nog rendabel om nu in te stappen bij deze munt? Of kan jij je juist beter focussen op een van de altcoins?

De altcoins zijn de munten die na Bitcoin zijn gecreëerd en hebben net wat andere functies dan Bitcoin zelf. Sommige zijn bijvoorbeeld gerelateerd aan een game.

En andere zijn weer gekoppeld aan een social media platform of exchange. Je kan zelf veel onderzoek doen naar een cryptomunt en kijken wat het precies doet. Zo kan je mogelijk veel meer te weten komen over de munt en inspelen op ontwikkelingen die gaan komen, bijvoorbeeld een prijsstijging.

Het is zeker van belang om te weten waar je in gaat investeren. Dit geldt voor alle soorten crypto’s, net als bij aandelen. Als je niet weet waar je jouw geld in stopt, dan kan je het natuurlijk beter niet doen.

Het maakt het beleggen ook een stuk leuker. Lees je dus altijd goed in over de crypto, of de verschillende cryptomunten die je selecteert online als je erin wilt investeren. Dat geeft zekerheid!

Beleggen in crypto

Beleggen in crypto: Kies je voor snelle winst of juist een lange termijn strategie?

Je hebt diverse manieren om te beleggen in crypto. Je kan kijken naar het pakken van een snelle winst bijvoorbeeld door je te focussen op een coin die op de korte termijn (binnen enkele uren of dagen) erg gaat stijgen.

Als alternatief kan je gaan kijken naar een munt die in waarde gaat klimmen de komende jaren. Precies zoals Bitcoin heeft gedaan in de bestaansperiode van net iets meer dan 10 jaar.

Het is zeker van belang om dit eerst helemaal goed helder te hebben voor jezelf, zodat je precies weet wat je op welke termijn precies moet gaan doen als je gaat handelen. Wellicht moet je de coins die je koopt wel in een wallet stoppen. 

Of wellicht is het van belang om ze op een Exchange te laten (een handelsplatform), waardoor je ze erg snel weer kan verkopen als de koers is gestegen.

Een wallet is handig voor de lange termijn, waar handelen op een Exchange de juiste optie is voor snelle buy/sell strategieën. Kijk dus goed wat je precies wilt doen met je cryptomunten en of jij je op de korte termijn wilt focussen of juist voor de komende jaren een strategie kiest.


Bitvavo account aanmaken

Een handleiding om een account aan te maken bij Bitvavo en te beginnen met het handelen in cryptomunten

Het bovenstaande is al erg handig om je op weg te helpen naar je eerste aankoop van een cryptomunt. Echter is een korte handleiding nog een stuk bruikbaarder, verwachten we.

Een handleiding over een broker/exchange bijvoorbeeld. Hier kan je, zoals hierboven al beschreven, gaan beginnen met handelen in cryptomunten.

We beginnen met het kiezen van de juiste broker voor jou en hierna het aanmaken van een account bij een broker.

Stap 1. Ga via deze link naar Bitvavo en ontvang €1000,- gratis handelen
Stap 2. Vul je originele persoonsgegevens in
Stap 3. Verifieer jouw e-mailadres door op de toegestuurde link te klikken
Stap 4. Vul de gevraagde persoonsgegevens in en ga naar de ID verificatie
Stap 5. Om je ID te verifiëren dien je een identiteitsbewijs (ID of Paspoort) in te scannen
Stap 6. Je kunt nu geld storten op je account en beginnen met handelen

Beleggen in cryptomunten: De keuze voor de juiste broker

Een goede broker faciliteert de belegger met de mogelijkheid om cryptomunten te gaan kopen/verkopen. Hiernaast moet een broker uiteraard betrouwbaar zijn en ervoor zorgen dat veel munten beschikbaar zijn, niet enkel de populairste.

Bitvavo is een voorbeeld van een broker die veel Nederlanders, die geïnteresseerd zijn in het handelen van cryptomunten, gebruiken. Hiernaast zijn er nog vele andere zoals Binance, Coinbase, eToro of Blockchain.com. Allemaal hebben ze de populairste coins beschikbaar.

Binance heeft veruit de meeste coins en wordt ook gezien als het populairste internationale platform om cryptomunten op te gaan handelen.

Als je een platform wilt gaan uitproberen hebben we alvast een erg handige tip voor je. Dat is namelijk om een demo-account aan te maken bij een broker die jou geschikt lijkt.

Je krijgt dan nep geld om mee te gaan handelen en zo kan je basishandelingen zoals het kopen/verkopen van cryptomunten of zoeken naar coins onder de knie krijgen alvorens je echt geld gaat gebruiken.

Bitvavo. Veel coins zijn hier te vinden

Bitvavo staat erom bekend dat ze erg veel verschillende munten beschikbaar hebben om in te handelen. Meer dan bijvoorbeeld andere brokers.

Hiernaast is het interface dat ze hebben gemaakt gewoonweg erg fijn om vooral erg snel op de markttrends in te spelen en snel bij te kopen of coins te verkopen.

Dit platform werkt met iDeal. Dit is de meest gebruikte betaalmethode voor de Nederlander. De methode wordt dus zeker niet enkel gebruikt om online spullen te kopen, maar ook gewoon voor cryptomunten kan het gebruikt worden. 

Cryptomunten kopen bij Bitvavo

🎁 Bezoekers van onze site krijgen nu 1000 euro bonus 🎁

Regulatie en veiligheid

Dit platform zorgt voor optimale veiligheid en goede regulatie en heeft dit sinds de oprichting continu gedaan. Het wordt dan ook gezien als een van de meest veilige platforms om cryptomunten op te kopen of te verkopen.

Een wallet, een plek waar jij veilig je munten op kan slaan, is er ook te vinden. Dit zorgt voor nog meer veiligheid en voorkomt dat je coins kwijtraken na verloop van tijd of dat je ze kwijtraakt door een hack bijvoorbeeld.

Wij raden dit platform aan voor de beginnende belegger, maar de ervaren crypto investeerder kan er zeker ook goed aan de slag vinden we!

eToro. Speciaal voor de sociale handelaar gemaakt

Je kan zowel normale aandelen als cryptomunten gaan kopen op dit platform. Voor nu focussen we ons uiteraard op die tweede optie. Lang niet alle cryptomunten zijn beschikbaar op eToro, maar het levert genoeg extra opties om beter te gaan handelen met die enkele munten.

We zien de grote coins zoals Ethereum, Cardano en natuurlijk Bitcoin. Naast nog wat kleinere coins. Maar wat dit platform vooral goed doet is dat je een demo account kan krijgen om te oefenen en dat je sociaal kan gaan handelen.

Hoe werkt dit laatste precies? Je kan het portfolio van andere traders, ook crypto traders gemakkelijk kopiëren via de functie: CopyTrading. In één klik kopieer je dan het gehele portfolio van die trader over in jouw account en heb je precies dezelfde verdelingen.

Natuurlijk moet je, wanneer je cryptomunten in je portfolio wilt je richten op traders die ook dit soort munten hebben in hun portfolio. Deze zijn er echter zat te vinden! Hierna kan je zelf naar wens je portfolio nog aanvullen met andere coins.

eToro heeft een erg simpele interface en je kan al gaan beginnen met beleggen in cryptomunten met het lage bedrag van €42. Instappen is dus zo gedaan en met relatief weinig risico kan je beginnen.

👉 Account aanmaken bij eToro

Een account aanmaken nadat je een broker hebt gevonden

Je hebt jouw perfecte broker online gevonden en wilt beginnen met handelen. Na je keuze kan je op vrijwel ieder platform een gemakkelijke aanmeldprocedure doorlopen.

In deze procedure geef je simpelweg de nodige gegevens zoals een gebruikersnaam, wachtwoord, naam, adres, bankgegevens en een foto van je ID. Hierna ben je een enkele verificatiemail verwijderd van een nieuw account.

Bij sommige platforms kan je zelfs je account opstarten met dezelfde gegevens die je gebruikt op Facebook/Google. Dat scheelt weer enige moeite en je hoeft geen extra gegevens te onthouden op deze manier!

Als jij je voor de eerste keer hebt aangemeld wordt gevraagd om wat geld te storten en hierna kan je gaan zoeken naar de coins die je wilt. Dat geld storten en hoe dat moet bekijken we hieronder gelijk.

Het storten van geld en je eerste coins kopen

Op de accountpagina bij de broker kan je vaak via een centrale knop waar ‘storten’ op staat geld gaan storten op je account. Veel platforms houden vast aan een minimale inzet dus houdt hier rekening mee.

Als je dan eenmaal op ‘storten’ hebt gedrukt kom je vaak bij een pagina van een betaalmethode zoals iDeal, PayPal of kan je op het platform zelf juist de creditcardgegevens in gaan vullen. 

Als het geld op je account staat kan je naar de coin selectie gaan (na zelf onderzocht te hebben wat je wilt gaan kopen). Typ hiervoor gewoon de naam van de coin die je wilt kopen in de searchbalk op het platform of kijk op de homepage voor coins die ‘hot’ zijn als je die wilt gaan kopen.

Beleggen in crypto

Je coins bewaren. In een wallet of op het platform zelf? Die keuze is vaak aan jou als belegger

Alle coins kan je in verschillende wallets gaan bewaren. Echter bij sommige platforms is het zo dat het enkel mogelijk is om een CFD van een coin te kopen. Je hebt de cryptomunt dan niet zelf in je bezit, maar je bezit enkel een contract. Een eigen wallet met coins is dan ook niet mogelijk.

Bij Binance heb je wel te maken met de mogelijkheid om een wallet-transfer te doen en heb jij je coins dus daadwerkelijk in je beheer. Bij eToro is die mogelijkheid er dan weer niet.

Voor je aanmelding is het van belang om goed te kijken of je dit juist wel wilt of niet. Enige technische kennis is namelijk vereist om veilig de coins over te maken van een broker/exchange naar een wallet in eigen beheer.

De keys en adresgegevens van de wallet moet je ook goed bewaren. Er zijn zat manieren om dit veilig te doen, zoals een password manager of gewoon een papiertje in een kluis. 

Als je dus kiest voor een wallet in eigen beheer is het bewaren van de gegevens dus volledig jouw verantwoordelijkheid! Laat je het allemaal staan bij een broker wat je hebt gekocht dan blijft het in beheer van de broker en is het hun verantwoordelijkheid. Je hoeft enkel je accountgegevens goed te bewaren.

Optioneel: je coins verkopen, meer kopen van dezelfde coins of nieuwe coins erbij kopen

Nu is het uiteraard zo dat je het niet bij je eerste coin wilt laten zitten en steeds meer wilt kopen. Er zijn zat mensen online die ooit begonnen zijn met een klein beetje Bitcoin en die inmiddels een hele Bitcoin of zelf meer hebben. Of handelaren die steeds meer Ethereum bijgekocht hebben. 

Hiernaast zijn er zat voorbeelden van handelaren die af en toe veel coins in hun bezit hebben, dan weer alles verkopen tegen winst en hierna weer meer coins terugkopen. Zat strategieën zijn er te vinden waardoor je slimmer kan beleggen in crypto en coins kunt gaan kopen.

Ook komen er steeds nieuwe cryptomunten uit waarvan er sommige interessant kunnen zijn.

Buy and Hold of juist gedurende de dag handelen? Jij hebt de keuze!

Buy and Hold kan bijvoorbeeld goed werken voor je als je weinig tijd hebt om coins continu te gaan kopen en in te spelen op markttrends.

Ben je een fulltime handelaar of wil je dit worden dan kan je juist weer gebruik maken van de charts en grafieken die bij brokers beschikbaar zijn en op het juiste moment instappen en kopen. Of juist alles of een gedeelte van je portfolio verkopen. Dan doe je aan het zogeheten ‘day trading’.

Enkele handelaren focussen zich hierbij op nieuws en trends online op social media. Andere maken enkel gebruik van ‘technische’ patronen op de charts of indicatoren om cryptomunten op het juist moment te kopen/verkopen.

We raden aan je te verdiepen in een van de twee mogelijkheden. Als alternatief hebben enkele handelaren veel successen behaald met juist beide methodieken en de combinatie ervan. Door veel te oefenen kom je er vanzelf achter wat goed werkt voor je en wat juist helemaal niet. Zo wordt je vanzelf ook succesvol!

Beleggen in cryptomunten: Je portfolio is goed gevuld. En nu?

We vergeten uiteraard niet het belangrijkste: het verkopen. Dit hoort een klein beetje bij de bovenstaande strategieën, maar toch noemen we het verkoopproces nog even apart in deze sectie. Via de broker kun je jouw coins weer verkopen via een handige knop als je vindt dat de tijd is aangebroken om dit te gaan doen.

Wanneer is dit precies? Het liefst zouden we daar een concreet, eenduidig antwoord op willen geven. Maar dat is er simpelweg niet.

Sommige handelaren kiezen al gauw eieren voor hun geld en verkopen de coins die ze hebben bij minimale winst. Anderen die willen juist maximaal rendement en kijken continu uit naar het juiste moment om de coins die ze hebben tegen grote winst te verkopen.

Extra kopen in een dip in de markt. Dat kan zeker en genoeg handelaren die het doen!

Je positie vergroten? Koop dan je coins in een market dip of wanneer de coin die jij wilt kopen zelf een dip vertoont. Wat de meeste mensen helaas doen is dat ze in een bull market coins gaan kopen tegen extreem hoge prijzen.

Om hierna te zien dat ze in waarde sterk dalen tijdens een bear market periode. Eenmaal in de bear market verkopen ze hun coins weer tegen verlies.

Het klinkt tegendraads, maar het is juist de bear market waarin je wilt gaan investeren in coins. Om ze in een bullmarket tegen een hogere prijs weer te verkopen of natuurlijk een lange periode wachten en ze enkele jaren na aankoop in een bull periode weer te verkopen. Goed inspelen op trends en gebruik maken van het sentiment van de markt is altijd een advies dat we meegeven. 

Let dus goed op de beschikbare prijshistorie en baseer hierop wat je precies gaat doen. Kopen, of juist verkopen? Vanzelf krijg je hier enige handigheid in. Wil je meer leren over wanneer je precies moet kopen of verkopen? Je kunt hierover online veel informatie vinden. In de vorm van een cursus of een YouTube video leer je al erg snel erg veel meer over crypto trading.

Beleggen in crypto: Advies over cryptowallets en handelen

Nog een laatste tip die we geven: als jij je coins in een wallet hebt staan, dus niet bij een broker, dan kan je ze niet gelijk verhandelen. Eerst moet je ze weer van die wallet naar een broker krijgen en pas daarna kan jij ze verkopen.

Dit neemt net wat langere tijd in beslag dus hou er vooral rekening mee als je juist snel wilt inspelen op markttrends. Een wallet blijft optimaal voor de ‘Buy and Hold’ strategie, maar niet voor day trading. Dit komt doordat deze extra actie is vereist.

Beleggen In Cryptomunten: Veelgestelde vragen

Hoe kan ik beginnen met beleggen in cryptomunten?

Als je wilt beginnen met beleggen in cryptomunten dan kan dit tegenwoordig eenvoudig. Volg het stappenplan op deze pagina en maak een account aan bij een broker.

Welke cryptomunten kopen in 2022?

Welke cryptomunten je in 2022 het beste kunt kopen dat is niet te zeggen. Wij hebben wel een Top 10 van best presterende cryptomunten in 2022. Doe toch altijd zelf onderzoek voor je crypto gaat kopen.

Is beleggen in cryptomunten verstandig?

Het beleggen in cryptomunten kan verstandig zijn als je weet wat je doet en weet waarin te investeren. Bij de juiste strategie kan je een mooi rendement behalen. Koop niet zomaar cryptomunten omdat het op dat moment een hype is.

Hoe kan ik cryptomunten kopen en verkopen?

Om crypto te kopen en te verkopen heb je een crypto exchange zoals Bitvavo nodig. Lees hoe je er een account aanmaakt en tegen de laagste transactiekosten kunt handelen.

🎁 Bezoekers van onze site krijgen nu 1000 euro bonus 🎁