interessante onderwerpen vinden

Bloggen: Hoe Vind Ik Interessante Onderwerpen Om Over Te Schrijven?

interessante onderwerpen vinden

Unieke content. Als het goed is weet jij als affiliate dat dit één van de belangrijkste Google ranking factoren is. Je wilt tenslotte geld verdienen met je blog. Steeds weer schrijven over nieuwe interessante onderwerpen blijkt voor veel affiliates lastiger dan je zou denken…

Jij hebt er vast en zeker ook wel eens van die dagen tussen zitten waarop het bedenken van nieuwe onderwerpen je maar lastig af gaat…

Maar gelukkig hoeft dit voortaan niet meer zo te zijn! Na het lezen van dit artikel zijn jou inspiratieloze dagen voor eens en voor altijd geteld…

Inhoudsopgave

Lees boeken en tijdschriften

De eerste manier waar ik zelf erg veel inspiratie door opdoe is door te lezen. En dan bedoel ik lezen in de zin van boeken en tijdschriften die relevant zijn voor de niche waarin je zit.

Je kunt zo je eigen kennis over de niche waarin je onderneemt ontwikkelen maar ook meteen nieuwe ideeën voor interessante onderwerpen om over te schrijven opdoen.

Om aan nieuwe onderwerpen te komen is het lezen van relevant materiaal denk ik het beste, maar natuurlijk zijn andere inspirerende boeken die niet meteen relevant zijn aan je niche ook altijd goed om ideeën uit op te doen.

Mijn punt is vooral dat het sterk aan te raden is om elke dag wat te lezen. Naast de nieuwe inspiratie die je hierdoor opdoet is het ook wetenschappelijk bewezen dat lezen je creatieve vermogen verhoogt.

Door elke dag bijvoorbeeld een uurtje te lezen verbeter je dus je creativiteit waardoor het bedenken van nieuwe onderwerpen om over te schrijven alleen maar makkelijker zal worden.

onderwerpen in tijdschrift zoeken

Kijk dus eens naar welke grote tijdschriften er binnen je niche te vinden zijn en naar goede boeken om te gaan lezen.

In boeken en tijdschriften kunnen je soms erg goede onderwerpen tegenkomen waar nog maar weinig informatie op het internet over te vinden is.

Voor jou als affiliate is dit natuurlijk een gouden kans ;-).

Luister podcasts of kijk naar Youtube

Een andere goede manier om inspiratie op te doen voor interessante onderwerpen om over te schrijven is door naar podcasts te luisteren.

Podcasts kun je overal makkelijk luisteren en zijn daarom ideaal om nieuwe inspiratie uit op te doen.

Luister naar podcasts tijdens een wandeling, een rondje hardlopen, of onderweg in de auto. Je kan hier best mooie ideeën voor onderwerpen uit op doen.

Net als voor het lezen van boeken kan ik je hierbij wel aanraden om podcasts te luisteren die een connectie hebben met je niche.

Je kunt hiervoor naar succesvolle/inspirierende mensen binnen je niche zoeken en vervolgens kijken of één van hen een eigen podcast heeft.

Het lijkt me een goede keuze om aandachtig te luisteren naar de onderwerpen waar deze mensen over praten. Dit zullen hoogstwaarschijnlijk belangrijke onderwerpen zijn om over te schrijven. Deze mensen zijn immers niet voor niets succesvol lijkt me ;-).

Als je iets visueller bent ingesteld kun je er in plaats van podcasts ook voor kiezen om naar Youtube video’s te kijken. Zoek ook hier weer naar video’s van succesvolle mensen binnen je niche en andere video’s die je in ieder geval kunnen inspireren.

Youtube is inmiddels zo gigantisch dat het bijna niet meer voor komt dat er over een bepaalde niche geen video’s beschikbaar zijn. Doe onderzoek en abonneer je op een kanaal waar je veel inspiratie door op kan doen.

Door elke dag 1 a 2 video’s te kijken op dit kanaal weet ik zeker dat je weer een hoop extra interessante onderwerpen om over te schrijven vindt.

Vergeet tijdens het luisteren naar podcasts en het kijken van Youtube video’s nu niet om de ideeën en inspiratie die je opdoet op te slaan! Als je dit vergeet te doen zul je er alsnog weinig aan hebben omdat je nooit alles zal gaan onthouden.

Wordt actief op forums in je niche

Een goede inspiratiebron die door veel affiliates nog onbenut wordt gelaten zijn forums op websites binnen je niche.

Op deze niche-specifieke forums worden vragen gesteld die direct betrekking hebben op de niche waar jij in onderneemt.

Je kan op forums mooie topics tegenkomen waar vaak al hoogwaardige antwoorden en reacties op gegeven zijn.

Hier kan jij als affiliate marketeer natuurlijk weer optimaal gebruik van maken en hiervan een kwalitatieve blog schrijven.

Meld je aan op één van deze forums binnen je niche, ga discussies aan, en stel vragen. Dit is een goede manier om te achterhalen wat je doelgroep bezighoudt en waar ze meer over willen weten.

Als je een goed onderwerp hebt maar hier nog niet zoveel informatie over hebt kan je een forum ook gebruiken als informatiekanon. Open een topic en vraag hierbij om antwoorden en oplossingen.

Voor jou als affiliate is dit gratis content en bespaart het je ook nog eens tijd doordat je niet zelf alle informatie hoeft te zoeken ;-).

Naast dat je op andere forums kan kijken is een eigen forum uiteraard ook mogelijk. Sterker nog, dit is een hele goede strategie voor extra gratis content op je website.

Alle topics die worden geopend en de discussies en adviezen daar hier aansluitend op ontstaan blijven namelijk op je site staan. Je content bouwt zich zo op de automatische piloot uit.

Maar om bij bloggen te blijven – je eigen forum is natuurlijk ook weer een uitgelezen kans om nieuwe interessante onderwerpen te ontdekken om over te schrijven…

De grootste inspiratiebron van deze tijd

Van alle inspiratiebronnen die er dit moment zijn is er één die er met kop en schouders bovenuit steekt. Je vindt hier ontelbaar gratis meningen, de nieuwste hypes en onbeantwoorde vragen waar mensen mee zitten.

Als jij hier goed op inspeelt zal je niet alleen unieke artikelen kunnen schrijven maar vooral ook hele waardevolle content.

Ik heb het hier natuurlijk over social media. En dan niet alleen de socials als Facebook en Twitter maar ook platforms als Quora en Linkedin.

Interessante onderwerpen via social media

Zeker op de twee laatst genoemde kun je erg veel goede inspiratie opdoen en worden er vaak hele goede vragen gesteld.

Hoe kan jij deze mensen van waarde zijn? Door een blog te schrijven waarin je de vragen waar ze mee zitten zo goed mogelijk beantwoord!

Er bestaat een grote kans dat er maar weinig informatie op het internet beschikbaar is over de vragen die op deze socials worden gesteld.

Ga op onderzoek uit en zorg dat jouw blog haarfijn uitlegt hoe iets in elkaar steekt. Dit hoeft niet altijd per se het ultieme antwoord te zijn dat niemand kon vinden maar kan ook een waardevolle verzameling van informatie zijn.

Er zijn soms onderwerpen die overal maar half worden uitgelegd. Maak jij hier één goed artikel van waarin je alles duidelijk uitlegt dan kun jij ervoor zorgen dat je de concurrenten met deze ‘halve content’ aftroeft.

Mensen lezen het liefst alle informatie over iets waar ze meer over willen weten in één goede heldere blog.

Hoe lang je blog hierdoor soms ook mag worden – zolang de informatie waardevol en relevant is maakt dit niet uit.

Zoek bij de concurrentie naar interessante onderwerpen om over te schrijven

Afkijken mag! Niet bij het schoolexamen – maar op het internet mag dit wel degelijk.

In dit geval bedoel ik met afkijken niet dat je letterlijk artikelen van anderen websites in je niche moet gaan overnemen. Maar je mag zeker wel inspiratie opdoen door naar de onderwerpen van je concurrenten te kijken. Doe dit alleen als je zelf echt even niks weet!

Let er hierbij wel op dat wanneer je een onderwerp gebruikt van een andere website – je in principe geen unieke content aan het schrijven bent. Er is namelijk al iemand anders die het onderwerp binnen zijn blog heeft uitgewerkt…

Probeer daarom altijd eerst echt helemaal zelf je onderwerpen te bedenken, of probeer een al gebruikt onderwerp om te vormen tot je eigen (nieuwe) onderwerp.

Vraag jezelf altijd af hoe jij jezelf kan onderscheiden van de concurrentie en weer extra waarde kunt toevoegen.

Binnen de geld verdienen niche kun je bij de concurrent bijvoorbeeld een onderwerp tegenkomen als geld verdienen via bol.com. Als dit slechts algemeen beschreven wordt kun jij bijvoorbeeld een stappenplan om geld via bol.com te verdienen schrijven.

Wees creatief! Hoe creatiever je bent, hoe unieker je content zal zijn. Kies eerder de creatieve (moeilijkere) weg dan de makkelijke weg.

Er zit meer inspiratie in jezelf dan je denkt

Ik heb dit al kort verteld in mijn vorige blog maar toch wil ik dit hier nog even benadrukken:

Onderschat nooit je eigen geheugen als inspiratiebron. Er kunnen vaak veel meer ideeën vanuit jezelf komen dan je denkt.

Het probleem is juist dat je elke dag heel veel inspiratie en ingevingen verzuimd op te slaan. Ze gaan zonder dat je het door hebt aan je voorbij.

Wat ik zelf daarom doe is mijn ideeën en ingevingen die ik op een dag heb altijd direct noteren. Zelf vind ik het fijn om dit via mijn telefoon te doen maar dit kan natuurlijk ook via een word-document op je laptop of gewoon door alles op papier op te schrijven.

Het fijne hieraan is dat je eigenlijk altijd nieuwe ideeën en inspiratie tot je beschikking hebt. Zowel interessante onderwerpen om over te schrijven – als inspiratie voor tijdens het schrijven.

Doe aan mindmappen

Toch kan het voor sommige soms lastig zijn om tot nieuwe originele ideeën te komen. Hoe hard je ook aan het nadenken bent, het komt er af en toe gewoon even niet uit…

Een goede methode om dieper te graven binnen je eigen goudmijn van kennis en inspiratie is door te mindmappen. Deze methode staat ook wel bekent als een ‘woordweb’ of ‘ woordspin’.

Om een mindmap te maken schrijf je eerst een centraal onderwerp of een centrale vraag op. Schrijf deze ergens op een A4 of A3 vel in het midden van het blad op.

Vervolgens begin je dit onderwerp onder te verdelen in verschillende deelonderwerpen. Bij een vraag kan je het antwoord onderverdelen in de mogelijkheden die er zijn.

Stel de centrale vraag is: Hoe kan ik een passief inkomen verdienen via internet? Dan zou je dit onder kunnen verdelen in de onderwerpen;

  • E-commerce
  • Affiliate marketing
  • Social media marketing
  • Youtube video’ s maken
  • etc.

Als je dit hebt gedaan kun je deze onderwerpen weer verder onderdelen door vragen – bij het onderwerp affiliate marketing – te stellen als;

Hierna is het een kwestie van dit proces blijven herhalen en je mindmap zo breed mogelijk uit te schrijven. Je komt zo veel eerder op de wat ‘ diepere’ onderwerpen uit waardoor je content een stuk unieker wordt.

Doe dit bijvoorbeeld een uur lang – met verschillende centrale onderwerpen – en je zult je verbazen over wat er allemaal uitkomt :-).

Pas de methodes hierboven toe en dan kan ik je garanderen dat het bedenken van interessante onderwerpen voor je blog nooit meer een probleem zal zijn ;-).