Online verdienen

Goed geld verdienen met een online bijbaan

Online verdienen

Op zoek naar een online bijbaan? Tegenwoordig is het steeds makkelijker om op het internet wat geld bij te verdienen.

Dat kan op allerlei verschillende manieren en de opties blijven groeien. Het grote voordeel van online werk of een bijbaan is dat het meestal onwijs flexibel is. Je hebt alleen een internetverbinding nodig en tijd. Voor sommige banen moet de verbinding stabiel zijn en werk je op vaste uren.

De meeste online bijbanen kun je echter uitvoeren op de tijden die jij beschikbaar hebt. Je kunt zelf kiezen wanneer en hoeveel je werkt waardoor het perfect combineert met een studie, een andere baan of een reis rond de wereld.

Inhoudsopgave

Je kunt allerlei kanten op met een online bijbaan

In dit artikel worden verschillende mogelijkheden besproken om online een centje bij te verdienen – of zelfs een goed inkomen bij elkaar te werken.

Je kunt deze opties doorlezen en eens kijken welke richting je aanspreekt. Uiteraard zijn er nog veel meer opties te vinden als je zelf gaat zoeken. Net als met elke andere bijbaan is het belangrijk dat het werk dat je gaat doen bij je past.

Iedereen heeft talenten die kunnen worden ingezet bij het ontwikkelen van een online inkomen.

Wat kan ik verdienen met een online bijbaan?

Geld verdienen online bijbaan

Uiteraard is het de bedoeling dat een baan inkomsten genereert. De mogelijke verdiensten van online werk zijn even variabel als het werk zelf. Er zijn online banen (zoals programmeren en web/graphic/software design) waarvoor je vaak per uur betaalt wordt – hoewel deze vaak ook met een vast aantal uren en/of tijdstippen werken.

Daarnaast is er veel werk te vinden op het internet waarvoor je een commissie krijgt. Het schrijven van teksten, invullen van enquêtes en uploaden van specifieke foto’s zijn daarvan voorbeelden.

In die gebieden kun je meestal zoveel werken als jij wilt en op de uren die je uitkomen. In die gebieden is het ‘uurloon’ misschien minder hoog, maar je hebt alle vrijheid.

Hoe realistisch zijn online bijbanen zoals affiliate marketing en dropshipping?

Er gaan verhalen de ronde over manieren om snel rijk te worden met een inkomen dat vervolgens binnen blijft rollen zonder dat je er moeite voor doet.

Er zijn inderdaad mensen die een succesvolle affiliate marketing of dropshipping onderneming hebben opgezet (door hard werken) en nu – jaren later – zelfs in hun slaap geld verdienen.

Daarvoor heb je tijd, moeite en geluk nodig. Er zijn veel meer bedrijven in die branche die na jaren hard werken maandelijks hooguit een paar honderd euro binnenhalen.

Nog meer mensen hebben het na verloop van tijd opgegeven. Hieronder zullen we deze verdienmodellen kort uitleggen zodat je zelf kunt bepalen of het iets voor je is.  

Affiliate marketing

affiliate marketing

Als affiliate marketeer verdien je geld door de producten van iemand anders te helpen verkopen. Jij lokt mensen naar je website, blog, sociale media account of YouTube kanaal door content te ontwikkelen over het onderwerp.

Daar plaats je vervolgens affiliate links die hen naar de website van je partner brengen waar zij bijpassende producten of diensten kunnen kopen. Wanneer iemand een aankoop doet via één van jouw links, krijg je daar commissie voor.

Websites met goede bezoekersaantallen (minstens 20.000 per maand) kunnen daardoor na verloop van tijd een passief inkomen genereren.

Er zijn veel voordelen aan dit verdienmodel zoals een laag risico, nauwelijks instapkosten en doorlopend passief inkomen. Je weet echter nooit zeker of – en hoeveel – je gaat verdienen.

Beginnen met affiliate marketing heeft dus vele voordelen.

Dropshipping – evenveel vrijheid, meer risico

Dropshipping is een andere business die aangeprezen wordt als goudmijn. Daarbij verkoop je zelf producten aan de bezoekers van je website.

Deze worden echter in samenwerking met een leverancier verzonden naar je klanten. Daardoor hoef jij – net als bij affiliate marketing – geen fysieke ruimte te hebben en geen producten aan te raken.

Je kunt deze activiteiten dus overal uitvoeren. Met een dropshipping onderneming ben je echter wel verantwoordelijk voor de tevredenheid van je klanten – ze kopen immers bij jou.

Je moet ook regelmatiger beschikbaar zijn. Succesvolle dropshippers, affiliate marketeers en andere ondernemingen zijn vaak op zoek naar content schrijvers, productomschrijvingen, fotografen, beheerders voor hun website, adverteerders, klantenservice medewerkers en andere freelance specialisten die een bepaald gedeelte van hun werk kunnen doen.

Platformen die speciaal bedoeld zijn voor online werk

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden want er zijn een heleboel manieren om online werk of een bijbaan te vinden.

Een aantal platformen richten zich speciaal op de groeiende markt van getalenteerde freelancers die bedrijven kunnen helpen om hun websites en verkopen op te schalen. Hier zullen we de bekendste voorbeelden noemen op het gebied van online (bij)banen als freelancer.

Er zijn ook platformen die zich juist richten op affiliate marketing, adverteren, dropshipping en andere online verdienmodellen. 

Textbroker

Iedereen die een passie heeft voor schrijven kan eens kijken bij Textbroker. Dit platform richt zich speciaal op mensen die unieke content kunnen schrijven op een hoog niveau.

Internationale bedrijven zoeken hier een freelancer die hun websites kan vullen met passende teksten. Er is ook een afdeling voor vertaalwerk.

Textbroker online bijbaan

Je kunt je gratis aanmelden en hebt dan toegang tot duizenden opdrachten. In het begin zul je minimaal verdienen per woord, maar dat bedrag gaat omhoog wanneer de kwaliteit van de content die je aanlevert bevestigd wordt.

Fiverr – een goede instapmogelijkheid

Op Fiverr kun je internationaal je diensten aanbieden in verschillende categorieën. Freelancers vinden hier passend werk in allerlei categorieën – grafisch ontwerp, programmeren, muziek, video, schrijven, vertalen, online cursussen.

Alles waar jij goed in bent en online kunt doen heeft een plek op dit platform. Het platform is erg goed in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Het is de beste plek om nieuwe of eenmalige projecten uit te proberen en op te starten.

Online bijbaan Fiverr

Je maakt gratis een profiel aan en met behulp van referenties van je klanten groeit je status waardoor je meer geld kunt vragen voor je diensten. 

Upwork – de professionele variant

Waar Fiverr geweldig is om nieuwe projecten uit te proberen, is Upwork geschikter voor professionals. De mensen die hier werknemers zoeken zijn serieuzer en hebben een groter budget.

Daardoor is het makkelijker om via dit platform goed betaald werk te vinden voor de lange termijn. Ook bij Upwork zet je jezelf neer met behulp van een profiel dat laat zien wie je bent, wat je specialisatie is en waar je je verder mee bezig houdt.

Met de tijd komt er ook informatie op te staan over de tevredenheid van je opdrachtgevers en de hoeveelheid opdrachten die je gedaan hebt. Dit profiel wordt automatisch getoond wanneer opdrachtgevers zoeken binnen jouw veld.

Freelancer.nl – de Nederlandse variant

Bij freelancer.nl kun je net als bij Fiverr en Upwork een profiel aanmaken waarin je duidelijk maakt wie je bent en wat je kunt.

Werkgevers die een freelancer zoeken om voor hen bepaalde taken uit te voeren kunnen je hier vinden, maar je kunt ook zelf actief op zoek gaan naar werk.

Ook hier wordt je account sterker als je positieve feedback krijgt en het is een goede plek om binnen eigen land een netwerk op te bouwen. Net als op Linkedin kun je netwerken delen met andere professionals.

Ook via bekende platformen kun je allerlei mogelijkheden vinden

Via zoekmachines zoals Google, Bing, DuckDuckGo en YouTube kun je organisaties vinden die je aan werk kunnen helpen.

Er zijn vacaturebanken voor online werk, uitzendbureaus die een speciale afdeling hiervoor hebben, marketing bureaus voor tekstschrijvers, fora waar je een profiel kunt aanmaken zodat mensen je kunnen vinden, enzovoort, enzovoort.

Als je een beetje creatief zoekt, dan zul je veel leren over de mogelijkheden door gewoon wat termen op te zoeken.

Facebook, Instagram & Linkedin

Instagram online bijbaan

Je kunt jezelf relatief makkelijk neerzetten en een netwerk vormen op sociale media platformen zoals Linkedin, Instagram & Facebook.

Zo gauw je weet welke soort skills je wilt gebruiken in je online bijbaan kun je via deze weg veel mensen bereiken. Facebook is geweldig om bevriend te worden met groepen mensen die een interesse delen.

Content met een ‘feelgood’ karakter gaat daar snel rond. Instagram is zeer geschikt voor mensen die een creatieve skill hebben of online cursussen aanbieden. Linkedin heeft een veel zakelijker karakter. Daar wil je jezelf professioneel profileren als je goed werk levert op zakelijk gebied.

Maak een businessplan

Het klinkt misschien saai en passé, maar ook het opzetten van een online business is veel makkelijker met een goed businessplan.

Dit plan schrijf je aan de hand van gedegen markt- en zelfonderzoek. Er zijn veel karakteristieken die het succes bepalen van je online (bij)baan en het is belangrijk dat je je bewust bent van je sterke en zwakke kanten.

Je kunt veel skills aanleren door hard te werken en zo een expert worden in de meeste gebieden. Het is echter veel makkelijker om een business op te bouwen in de niche waarin je al talenten ontwikkeld hebt.

Vooral in onzekere vakgebieden (zoals affiliate marketing en dropshipping) is het belangrijk om structuur aan te brengen in je werk. Dit komt ook goed van pas in gebieden waar je zelf je tijd kunt indelen.

Bepaal waar je naartoe wilt en hoe je denkt daar te gaan komen

Zo gauw je duidelijk voor ogen hebt in welke niche je jezelf gaat neerzetten of uitbreiden, moet je nuchter nadenken over je mogelijkheden en je doelen.

Hoeveel tijd ga je elke dag, week of maand investeren? Welke taken moet je uitvoeren en hoe lang wil je met verschillende aspecten bezig zijn?

Hou er rekening mee dat je makkelijk dubbel zo lang bezig bent met het gedeelte van het werk dat je leuk vindt, daarom is het verstandig om juist de andere taken eerst af te handelen.

Elk goed plan voor een online bijbaan heeft ook een financieel aspect

Online bijbaan

Het is zinnig om voor elke startup/opschaling ook uit te werken hoeveel inkomsten je denkt te kunnen genereren in hoeveel tijd.

Deel dat door de helft om realistisch te zijn en je hebt een redelijk doel. Het is makkelijker om door te zetten als je niet over je succes nadenkt totdat een vooraf bepaalde tijd verstreken is.

Wanneer je op dat punt aankomt, kun je kijken of je tevreden bent met de inkomsten die je nu genereert. Vergeet niet dat alles makkelijker wordt zo gauw het balletje aan het rollen is.