Dropship alternatieven

Dit zijn de beste alternatieven voor dropshipping

Dropship alternatieven

De beste dropshipping alternatieven

Dropshipping is enorm populair bij mensen die via internet geld willen verdienen. Bij dropshipping houd je als handelaar of retailer zelf geen voorraad aan.

Als er een bestelling binnenkomt plaats je zelf een bestelling bij je leverancier en geef je het afleveradres door. De klant betaalt aan jou en jij rekent vervolgens af met de leverancier.

Uiteraard is het dan de bedoeling dat jij voor het product wat meer rekent zodat je winst maakt. Maar naast voordelen heeft deze manier van online-zaken doen ook een aantal nadelen.

Er zijn bovendien alternatieven waarmee je ook online geld kunt verdienen die minder risicovol zijn. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Inhoudsopgave

De positieve kanten van dropshipping

Dropshipping heeft wel degelijk een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat je zelf geen voorraden hoeft aan te houden. Je hoeft dus geen magazijn te huren.

Je loopt ook niet het risico dat je voorraden hebt liggen die uiteindelijk niet verkocht worden waardoor je ze moet afschrijven. Je kunt zonder noemenswaardig startkapitaal een webshop beginnen die is gebaseerd op dropshipping.

Je hoeft alleen maar te investeren in het bouwen van een website. Als je dat zelf kunt ben je natuurlijk nog goedkoper uit. Daarnaast moet je een samenwerking aangaan met de leverancier van je producten. Je mag niet zomaar gaan dropshippen, de leverancier moet hiermee instemmen.

Vaak doet hij dat als hij een mogelijkheid ziet om een extra afzetkans te hebben voor zijn producten.

Vrijheid en flexibiliteit

Dropship alternatieven

Dropshipping geeft een grote mate van vrijheid. Zo kun je vanuit het buitenland artikelen in Nederland te koop aanbieden.

Je hoeft immers zelf niets te versturen, dat doet de uiteindelijke leverancier. Je kunt ook zelf bepalen welke artikelen je verkoopt. Loopt het ene product niet, dan kun je moeiteloos overschakelen op wat anders.

Je hebt immers geen voorraden die je niet meer kunt verkopen en die je dus misschien moet afschrijven. Je bepaalt ook zelf wanneer je tijd aan je webwinkel besteedt, je kunt immers vermelden dat je klanten rekening moeten houden met enkele dagen voordat ze het product ontvangen.

Vandaag besteld, morgen in huis gaat meestal niet op bij een webshop die werkt volgens het dropshipping principe. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je regelmatig je bestellingen afhandelt, geen enkele klant zal blij van je worden als hij dagen of weken op zijn product moet wachten.

Als je kiest voor high ticket dropshipping, dat wil zeggen dat je producten verkoopt met een minimale waarde van meer dan 200 euro per stuk, dan kun je daar flinke winst op maken. Bij low ticket dropshipping liggen de marges vaak veel lager.

Maar pas op: dropshipping heeft ook zeker grote nadelen.

De nadelen van dropshipping

Het grootste nadeel van dropshipping is uiteraard dat je afhankelijk bent van je leveranciers. Zij moeten hun afspraken voor levering nakomen.

Doen ze dat niet dan klaagt de klant uiteraard bij jou. De klant heeft jou betaald, jij betaalt je leverancier. Als deze vervolgens zijn leveringsafspraak niet nakomt en de klant wil zijn geld terug dan ben jij degene die verlies lijdt als de leverancier jou vervolgens niet terugbetaalt.

De klant heeft, ook juridisch, veel meer en betere rechten dan jij als dropship verkoper. Maar ook als de leverancier een ondeugdelijk product levert, ben jij degene die aansprakelijk is.

Als er iets misgaat, zoals een apparaat dat kortsluiting geeft, dan zal de koper bij jou klagen. Zorg dus dat je goed verzekerd bent tegen aansprakelijkheid.

Lage marges door stevige concurrentie

Iemand die online shopt is natuurlijk ook niet gek. Die gaat op zoek naar de laagste prijs. Nergens is dat zo makkelijk als online. Als je in een winkel staat dan ga je niet heel snel ergens anders kijken.

Maar online is een andere webshop zo gevonden. Als die maar twee euro goedkoper is, is de kans groot dat de klant daar koopt. Reken je dus vooral niet rijk met dropshipping, zeker omdat deze manier van verkoop online in de afgelopen jaren enorm populair is geworden.

De concurrentie is dus moordend, zeker in bepaalde productcategorieën. Als je van plan bent om te starten met dropshipping is het dus verstandig om eerst te onderzoeken welke prijzen er voor jouw producten worden gevraagd en of je er genoeg aan kunt verdienen.

Dropshipping: Wel of niet doen?

alternatief dropshipping

Of je spullen online wilt gaan verkopen door middel van dropshipping is een keuze die je natuurlijk zelf moet maken. Op zich is het een goed verdienmodel mits je goede afspraken hebt met je leveranciers en je zeker weet dat je goede producten voor een eerlijke prijs verkoopt.

Er zijn grote risico’s verbonden aan dropshipping. Zeker als je veel klanten hebt en er gaat iets mis met de levering. Voor je het weet ben je onderwerp van gesprek bij een consumentenprogramma op televisie of regent het klachten over jouw bedrijf op sociale media. Je kunt te maken krijgen met enorme schadeclaims en het is maar de vraag of je iedereen schadeloos kunt stellen.

Alternatieven voor dropshipping

Als je online geld wilt verdienen zijn er andere mogelijkheden die je kunt overwegen. Je kunt bijvoorbeeld een eigen webshop starten waarbij je dus wel zelf de voorraden beheert. Ook kun je geld verdienen met affiliate marketing. Tot slot bespreken we in dit artikel de optie van handelen in CFD’s via een online broker.

Een eigen webshop opstarten

Wil je de controle houden over wat je verkoopt aan je klanten en hier ook zelf de volledige verantwoordelijkheid voor kunnen nemen? Dan is een eigen webshop starten de enige juiste keuze. Je weet dan precies wat je verkoopt en ook of je bestellingen wel of niet kunt leveren.

Je weet wat je op voorraad hebt en je weet ook wat de kwaliteit van de spullen is. Het is wel belangrijk dat je vooraf bepaalt wat je assortiment wordt, want te veel producten is niet handig omdat je dan ook een enorme opslagruimte nodig hebt.

De volledige winst is voor jou, je hoeft niet meer met een tussenpersoon te werken die ook wat wil overhouden aan de deal. Je kunt dus groot inkopen, profiteren van volumevoordeel en dat als winst incasseren als je aan je klanten verkoopt.

Zitten er ook nadelen aan een eigen webshop?

De nadelen van een eigen webshop kun je ook zien als zaken waar je gewoon goed over na moet denken voordat je er aan begint. Je moet ruimte hebben voor je voorraden. Als dat niet op je zolder past moet je een magazijn hebben.

Een webwinkel runnen vanuit huis kan alleen als niet heel je huis vol staat met voorraden, dan kun je problemen krijgen met de verhuurder of de gemeente omdat het immers om een woonhuis gaat en niet om een bedrijfsruimte. Je moet beschikken over startkapitaal om spullen te kunnen inkopen. Daarnaast moet je een goede website hebben waar je klanten veilig kunnen winkelen.

Het verstrekken van privégegevens zoals e-mail- en afleveradressen moet veilig gebeuren, je wilt niet dat een hacker de gegevens van je klanten zomaar kan stelen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je misschien niet al je producten verkoopt en dat je die dus op een bepaald moment in de sale moet doen voor een lagere prijs of zelfs moet afschrijven.

Hoe werkt affiliate marketing?

affiliate marketing

Bij affiliate marketing maak je reclame voor andermans producten. Beginnen met affiliate marketing. Hiervoor heb je uiteraard een website nodig. Denk bijvoorbeeld aan een vergelijkingswebsite waar jouw bezoekers producten of diensten met elkaar kunnen vergelijken.

Als een bezoeker op een link klikt en daadwerkelijk een aankoop doet krijg je een bepaald percentage van het verkoopbedrag. Als je site populair is kan dat een leuk extraatje opleveren. Om ervan te kunnen leven moet je wel heel goede zaken doen.

Je kunt voor affiliate marketing samenwerken met grote bedrijven zoals Coolblue of Bol.com. Maar je kunt ook kiezen voor een specifiek bedrijf, bijvoorbeeld een website in dierbenodigdheden of een kledingwebsite.

Als je met high ticket affiliate marketing aan de slag gaat dan kun je flinke commissies verdienen. Je moet er wel rekening mee houden dat het langer duurt voor je dergelijke commissies ontvangt. Men koopt makkelijker een goedkoop product dan een duurder product.

Hoe promoot je producten?

Een goede manier om producten te promoten is via een review of een informatieve blog. Die plaats je op je website met daarin een link naar het desbetreffende product. Als een bezoeker van jouw site op de link klikt en vervolgens het product bestelt dan ontvang je een vergoeding.

Houd er wel rekening mee dat je niet meteen na de aankoop uitbetaald krijgt, omdat de klant immers nog het recht van retourneren heeft. Pas als die termijn is verstreken is de aankoop definitief en ontvang je je commissie. De klant hoeft niet direct vanaf jouw link zijn bestelling te doen hij kan ook binnen een bepaalde termijn naar de website gaan om het product te kopen.

Zijn er nadelen verbonden aan affiliate marketing?

Het grote voordeel van affiliate marketing is dat er eigenlijk geen nadelen aan zitten. Je maakt immers geen hoge kosten dus mocht het mislukken en verdien je niets dan is er geen man overboord. De enige kosten die je dan wellicht kwijt bent is het geld dat je in het opzetten van een website hebt geïnvesteerd. Als je al een website hebt die je ook voor andere doeleinden gebruikt dan heb je zelfs daar geen verlies op.

Het geld stroomt niet meteen binnen

Een belangrijk struikelblok om snel geld te verdienen met een affiliate website is dat er veel concurrentie is. Natuurlijk ben jij niet de enige die op dit idee komt. Je moet er dus voor zorgen dat mensen je website bezoeken en dat ze via jouw link doorklikken naar een webshop en ook daadwerkelijk een bestelling plaatsen.

Je moet er dus wel serieus rekening mee houden dat je niet een week nadat je bent gestart ineens bakken geld verdient. Verhalen over mensen die met affiliate marketing slapend rijk worden zijn er wel, maar ze zijn schaars. Je moet er natuurlijk ook de nodige tijd in steken.

Regelmatig nieuwe content plaatsen bijvoorbeeld die ook nog eens de moeite waard is om gelezen te worden. Dat Google je website vindt en scant, is leuk voor de vindbaarheid, maar Google doet geen aankopen, dus je verdient er geen geld mee.

Handelen in crypto valuta

Investeren in crypto

Misschien ken je wel iemand die handelt in bitcoins en beweert er schatrijk mee te zijn geworden. De handel in cryptomunten is inderdaad lucratief, maar je moet wel weten wat je doet. En je moet de risico’s kennen. De waarde van de bitcoin kan enorm hoog liggen, maar er hoeft maar iets te gebeuren of hij stort in.

Er zijn tijden geweest dat een bitcoin nog een euro waard was. Als je op dat moment hebt ingekocht dan ben je spekkoper als je kunt verkopen op het moment dat de munt een topnotering heeft. Maar andersom kan natuurlijk ook.

Handelen in CFD’s

Als je wilt beleggen in cryptomunten dan hoef je ze niet eens zelf te kopen. Je kunt ook handelen met zogenaamde Certificates voor Difference, oftewel CFD’s. Op die manier koop je niet daadwerkelijk bitcoins of een andere cryptomunt. Je gaat alleen een verplichting tot koop en verkoop aan.

Wat je doet, is voorspellen of de koers daalt of stijgt. Doe je dat goed, dan maak je winst. Zo kun je dus ook geld verdienen als de waarde daalt en jij dat goed hebt voorspeld. Om te kunnen handelen in CFD’s heb je een account nodig bij een broker, een online platform waar je je transacties kunt doen. Houd er rekening mee dat hieraan vrijwel altijd kosten zijn verbonden, je moet je transactiekosten dus van de winst afhalen.

Bereid je goed voor voordat je begint

Handelen in CFD’s kan lucratief zijn, maar je moet er wel wat voor doen. Je verdiepen in de economie bijvoorbeeld. Alleen met de juiste kennis kun je immers een goede voorspelling doen of een koers stijgt of daalt.

Zomaar wat gokken is meestal niet de weg naar succes. Bij veel brokers kun je oefenen met een demoaccount. Hier handel je met nep geld. Je verdient niets, maar als je een onjuiste voorspelling doet, kun je ook niets verliezen.

Welk alternatief voor dropshipping kies je?

Voor welke manier van online geld verdienen jij gaat hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren. Wat ligt je, hoeveel tijd wil je er in investeren en hoeveel wil je ermee verdienen. Voor welke optie je ook kiest, zorg dat je er goed voorbereid aan begint, alleen dan is er een redelijke kans voor succes.